Regionaal keuzevak food-procestechniek niet onderscheidend genoeg

Foto: Pixabay

Het voorstel om in onze regio food-procestechniek als regionaal keuzevak in te voeren is afgewezen omdat het geen aanvulling zou zijn op de al bestaande profiel- en keuzevakken, wat een voorwaarde is voor toestemming. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer.

Regionale keuzevakken moeten ontwikkeld zijn door het vmbo, het mbo en het regionale bedrijfsleven en aan bepaalde maatstaven voldoen om de kwaliteit van het diploma te kunnen garanderen. De eindtermen van food-procestechniek overlapten echter grotendeels met die van twee al bestaande beroepsgerichte keuzevakken, waardoor het lesmateriaal geen toevoeging was aan het bestaande palet.

Dekker schrijft dat het concept wel bruikbaar is als concretisering van het examenprogramma: ‘Food-procestechniek is een praktische en eigentijdse vertaling naar het onderwijs in de klas. Met de indieners van het concept zijn inmiddels meerdere gesprekken gevoerd om te bezien hoe de Zaanse scholen het programma dat ze hebben opgesteld met vervolgonderwijs en bedrijfsleven wel kunnen inzetten voor het onderwijs.’

Het Regiocollege meldt dat er in de Zaanstreek een groot tekort is aan operators in de voedingsmiddelenindustrie en biedt in Zaandam onder meer de mbo-opleiding procesoperator A (food) aan, die mede mogelijk is gemaakt door de stichting Food & Proces Tech Campus (FPTC). Daar maken ook zeventien lokale food- en procesbedrijven deel van uit. Instromen kan met onder meer met een vmbo-diploma bl (basisberoepsgerichte leerweg met ondersteuning), bij voorkeur met wiskunde of natuur- en scheikunde 1. Een andere mbo-opleiding in de foodsector is procestechniek.

Prijs

FPTC won eerder dit jaar nog een prijs voor het opzetten en inrichten van een techniekcampus met een praktijkhal voor food- en procestechniekopleidingen in Zaandam. ‘Wij bieden als een van de weinige opleidingscentra technische opleidingen op niveau 2 en 3 aan. Er is zelfs geen enkele BOL (Beroeps Opleidende Leerweg, red.) 2/3 opleiding operator in Nederland waarbij zoveel bedrijven intensief betrokken zijn. Het gaat in dit project echt om BOL-leerlingen van zestien tot achttien jaar die vanuit het vmbo een rechtstreekse route van het mbo naar de arbeidsmarkt wordt geboden. Hiermee is de kennis gebundeld, nieuw beroepsonderwijs tot bloei gebracht, worden jongeren opgeleid en banen voor hen binnen de deelnemende bedrijven mogelijk gemaakt,’ zei projectleider Saskia Hovinga bij die gelegenheid.

Overigens is in Hengelo een vergelijkbaar initiatief van de grond gekomen.

De procesindustrie heeft in de toekomst een grote behoefte aan vaklieden. De inschatting van het opleidingsfonds OVP is dat er jaarlijks 900 nieuwe medewerkers moeten instromen om de toenemende personeelstekorten in de industrie, die onder meer wordt veroorzaakt doordat oudere werknemers de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, de komende jaren te kunnen compenseren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen