Onderzoek met dode biggen in Het Twiske afgebroken

Still uit de video van Emile Beuker op 'Finding Stuff'.
Foto: YouTube

Het forensisch onderzoek met dode biggen in de Stootersplas in Het Twiske is afgebroken, zo heeft de Landmeerse wethouder Richard Quakernaat gisteren meegedeeld in de raadsvergadering. Ze zijn inmiddels verwijderd. Het onderzoek zorgde voor grote opheft en bracht de Partij voor de Dieren er in Zaanstad toe om tot twee keer toe vragen te stellen over het onderwerp.

Nog niet beantwoorde vragen zijn onder andere of de biggen gedood zijn met als doel als proefdier te dienen, of het landbouw- dan wel laboratoriumdieren betrof, wat de mening van het college is over het gebruik van proefdieren in het algemeen en of het gebruik van proefdieren mág en ook zál worden gedoogd op het eigen grondgebied dan wel binnen gemeenschappelijke regelingen, zoals het het recreatieschap Twiske – Waterland. De fractie wil ook meer weten over de afwegingen die zijn gemaakt om dergelijke proeven midden in een recreatiegebied, waar onder meer ook gezwommen en gedoken wordt, toe te staan. Volgens het Parool zijn de onderzoekers op Het Twiske uitgekomen omdat één van hen actief is binnen de duikclub in het recreatiegebied.

Nationaal nieuws

Tijdens het onderzoek naar de voortschrijdende ontbinding van de kadavers in een kooi op tien meter diepte werd de kwaliteit van het water wekelijks gecontroleerd. De kooien en hun lugubere inhoud werden ontdekt door een duikende YouTuber en vervolgens nationaal nieuws. Dat had weer bedreigingen aan het adres van de wetenschappers tot gevolg. Het is niet helemaal duidelijk of nu het onderzoek door ingrijpen van de gemeente Landsmeer vroegtijdig is gestaakt de resultaten ook gecompromitteerd zijn. De biggen zouden vier jaar in de kooien blijven liggen en van die tijd is nog maar de helft om.   

Reacties

Cookieinstellingen