Bedreiging Maastrichtse onderzoekers wegens Twiske-biggen

Foto: Pixabay

Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht worden op sociale media overstelpt met boze reacties en zijn zelfs bedreigd naar aanleiding van de vondst van ontbindende biggen in een kooi in de Stootersplas in Het Twiske. De kooien met hun lugubere inhoud werden ontdekt door een duikende YouTuber. In Zaanstad stelde de Partij voor de Dieren er vragen over.

De biggen blijken deel uit te maken van een onderzoek naar het tijdstip van het overlijden van baby’s. Daarvoor worden op een natuurlijke manier overleden biggetjes gebruikt, die in totaal vier jaar op een diepte van zo’n tien meter in Het Twiske blijven liggen. Er worden biggen gebruikt omdat die even snel vergaan als mensenbaby’s. Onderzoeker Marco Pot noemt de ophef ‘overdreven’: Overal staat duidelijk aangegeven dat het om forensisch onderzoek gaat. Er hangen borden met uitleg en telefoonnummers voor meer informatie.’ Het onderzoek van de Maastrichtse universiteit duurt ongeveer vier jaar. De ontbinding van de biggen wordt iedere week vastgelegd.

Voor zwemmers is het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit niet gevaarlijk dat er resten van dode dieren in de plas zitten. In de zomer wordt de waterkwaliteit bovendien elke twee weken gecontroleerd. Waarom de Limburgse wetenschappers een locatie zo ver van huis uitkozen voor hun onderzoek is nog niet opgehelderd. 

 

Reacties