Ook Zaanse ideeën gevraagd voor natuurprojecten

Foto: Pixabay

Een uitkijktoren voor boswachter Frans in het Brabantse natuurgebied Kampina, de restauratie van twee, bijna 200 jaar geleden gemaakte metalen herten in het Zeisterbos, een ooievaarsnest voor het boerengezin Schouten-Van Efferen in Zeewolde. Het zijn maar een paar van de natuurprojecten op de website crowdfundingvoornatuur.nl. Een Zaans idee staat er nog niet tussen, maar dat kan veranderen.

De provincie heeft namelijk 50.000 euro gereserveerd voor goede Noord-Hollandse plannen. Er is per project maximaal 5000 euro beschikbaar. Het kan daarbij gaan om natuur in een versteende stedelijke omgeving, maar ook om bijvoorbeeld het aanleggen van een bijenlint – en reeks beplanting om bijen aan te trekken – of een tiny forest, een miniatuurbos. Wie al langer met een idee speelde maar de benodigde financiën niet voor elkaar kon krijgen, zou deze kans met beide handen moeten aangrijpen.

Via Crowdfunding VoorNatuur kunt u niet alleen geld inzamelen, maar ook meer mensen bij de realisatie van uw plan betrekken. Bovendien krijgt u van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) nu extra begeleiding bij het opzetten van een campagne. In september en oktober is er een workshopreeks over de werkwijze van crowdfunding, het opzetten van een initiatief en contact met andere initiatiefnemers.

Workshops in Amsterdam

In de Hortus Botanicus in Amsterdam is op 13 september een introductie in crowdfunding en de ‘verdubbelaar’ die de Provincie Noord-Holland inzet voor uitverkoren projecten. Op 27 september wordt  een workshop gegeven over het maken van een goede pitch (een korte, enthousiasmerende samenvatting), het campagneplan en belanghebbenden. Op 18 oktober gaat de workshop over de uitvoering en verduurzaming van uw initiatief. Aanmelden kan nu al, via [email protected]. De crowdfunding moet uiterlijk op 1 november dit jaar van start gaan.

Wie vóór 6 september al een campagnepagina aanmaakt via http://www.crowdfundingvoornatuur.nl/starteencampagne, krijgt tijdens de workshop al een voorlopige beoordeling over de kans op een bijdrage.

Niet alle projecten die voor crowdfunding worden geaccepteerd, zullen het uiteindelijke streefbedrag halen. De twee eerste projecten uit de inleiding deden dat wel; het ooievaarsnest redde het niet. Inleggers krijgen in dat laatste geval hun geld terug. Het is daarom zaak een project zo duidelijk mogelijk te omschrijven, de voordelen of het innovatieve karakter helder uit de doeken te doen en zelf ook actief steun te verwerven voor het idee, bijvoorbeeld door middel van een Facebookpagina. Ook bedrijven kunnen overigens meedoen – of straten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen