Kruispunt Fluitekruidweg – Zwanebloemkade Zaandam het gevaarlijkst

Het gevaarlijkste kruispunt van Zaanstad, volgens het onderzoek van RTL Nieuws.
Foto: Google Street View

Het aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe. Vorig jaar telde de politie 172 dodelijke ongevallen: 25 meer dan in 2016 en vijftien meer dan in 2017. Daarnaast waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten waarbij vooral fietsers gewond raakten, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat ook de cijfers voor Zaanstad inventariseerde. Klik voor het volledige plaatje op de plaatsnaam. 

In drie jaar tijd gebeurden in Zaandam 1152 ongelukken met drie dodelijke slachtoffers. Het kruispunt Fluitekruidweg – Zwanebloemkade in Kogerveld is met negen ongelukken het gevaarlijkste kruispunt van de stad en zelfs van de gemeente. De afgelopen jaren zijn ook in Zaandam steeds meer ongevallen geregistreerd.

In dezelfde periode werden in Koog aan de Zaan 128 ongelukken geteld met acht gewonden die naar het ziekenhuis werden gebracht, zo blijkt uit de cijfers van Rijkswaterstaat die RTL Nieuws analyseeerde. In Koog gebeuren relatief veel ongelukken met bromfietsers: bij elf van alle ongevallen waren brommers betrokken. Dit aandeel is meer dan twee keer hoger dan het Nederlands gemiddelde. Vooral De Glazenmaker in Rooswijk is een gevaarlijke route.

In Zaandijk werden in 2016, 2017 en 2018 in totaal 64 ongelukken geturfd met één dode en negen ziekenhuisbezoeken tot gevolg. Een kruispunt op de Guisweg is met zes ongelukken het gevaarlijkste kruispunt van het dorp, gevolgd door een tweede kruispunt op dezelfde weg met vier ongevallen.

Wormerveer telt steeds meer ongelukken: in de onderzochte drie jaar in totaal 175. In twee gevallen vielen doden te betreuren; negentien keer moesten er slachtoffers naar het ziekenhuis. Een kruispunt op de Zaanweg (wij vermoeden met de Stationsstraat) is met zes keer dat het misging het gevaarlijkste punt in het dorp, gevolgd door de kruising van de provinciale weg met de Kerkstraat.

Krommenie lijkt puur naar de cijfers kijkend veiliger dan het buurdorp: ‘slechts’ 103 ongevallen, maar wel twee maal met een fatale afloop. Veertien keer moesten er gwonden naar het ziekenhuis. Opvallend is bovendien dat het aantal ongelukken in dit dorp een dalende trend heeft. Bij 74 procent van de ongevallen in Krommenie waren personenauto’s betrokken en in de meeste gevallen betrof het flankaanrijdingen. 

Ook in Assendelft waren bij twee van de in totaal 181 ongelukken doden te betreuren en 28 keer moesten er slachtoffers naar het ziekenhuis. Het kruispunt Dorpsstraat – Communicatieweg Oost is met acht ongelukken het gevaarlijkste. De afgelopen jaren gaan de cijfers in Assendelft de verkeerde kant op, en wel omhoog.

Dat laatste is ook het geval in Westzaan. Daar gebeurden in drie jaar tijd 131 ongelukken met zestien ritten naar het ziekenhuis. keer moesten er slachtoffers naar het ziekenhuis. De kruispunten Noorderveen en eentje op de Provincialeweg zijn door RTL Nieuws aangewezen als de gevaarlijkste. Bij 81 procent van de ongevallen in Westzaan zijn personenauto’s betrokken. Kop-staartbotsingen komen het meest voor.

 

Reacties