Bewoners Saendelft krijgen vijf jaar beschikking over Forbostrook

Foto: Pixabay / Rita E.

Bewoners van Saendelft Oost krijgen vijf jaar de beschikking over de Forbostrook om er een groene voorziening voor de buurt van te maken. Het plan voor Groen Waterrijk stuitte in de gemeenteraad op felle tegenstand van Rosa, de POV, PVV en Democratisch Zaanstad: waarom daar wel en elders niet en waarom zou Zaanstad zichzelf financieel zó in de vingers snijden?

Door de toezegging aan de Saendelvers kan de gemeente de grond nu vijf jaar lang niet verkopen en daarmee verdwijnt een mogelijke inkomstenbron voor die tijd in de ijskast: 2,1 tot 2,5 miljoen euro die niet verzilverd kan worden door de grond te verkopen aan bedrijven die zich er mogelijk zouden willen vestigen. Er werden 69 handtekeningen gezet onder het buurtinitiatief om het draagvlak voor ht groen aan te tonen en voorman Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid stikte bijkans van verontwaardiging bij het idee wegens geldgebrek in van alles en nog wat te moeten snijden omdat 69 mensen op een paar duizend inwoners van Saendelft een gezamenlijke tuin willen. De motie die uiteindelijk de steun van een meerderheid kreeg en de buurtvoorziening mogelijk maakt was ingediend door de VVD en GroenLinks. 

Niet eerlijk

Rosa was er evenmin van gediend: de initiatiefnemers van bijvoorbeeld de Moestuin van Monet en de buurttuin in Poelenburg kregen een dergelijke mooie regeling niet aangeboden en het dus de vraag is hoe eerlijk het is om er nu wel mee akkoord te gaan. Zaanstad kan er bij latere aanvragen voor vergelijkbare projecten bovendien nog last vam krijgen, als de gemeente het principe ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ onder de neus gewreven krijgt. Van der Laan had alvast wel een voorstel: in de Achtersluispolder heeft de gemeente nog een lapje eigen grond liggen die is aangekocht vanwege de toekomstige ontsluiting van het gebied en waarmee op korte termijn niets wordt gedaan: kon dat niet als alternatief ‘worden ingezaaid’? Wethouder Natasja Groothuismink bleef er stoïcijns onder: mochten bewoners van dat deel van de stad zin hebben om ook een groen initiatief van de grond te krijgen, dan kunnen ze zich bij haar melden. 

Reacties