SP vraagt meer maatwerk bij woningsluiting kwetsbare inwoners

Foto: Gomopix

De SP vindt dat er terughoudender moet worden omgesprongen met het sluiten van drugswoningen van mensen die onder de druk van schulden of een zeer laag inkomen door criminelen konden worden overgehaald om hun huis voor illegale activiteiten ter beschikking te stellen. Ook inwoners met een verstandelijke beperking die in die situatie terechtkomen zouden een coulantere behandeling moeten krijgen.

In een motie die tijdens de begrotingsbehandeling aan de orde komt schrijft raadslid Roland van Braam dat deze particulieren ‘in alle gevallen is te verwijten dat zij hebben meegewerkt aan een illegale activiteit en bovendien zichzelf en omwonenden in gevaar hebben gebracht,’ maar in een aantal gevallen wordt volgens hem door drugscriminelen misbruik gemaakt van de moeilijke situatie waarin de bewoners van een woning zich bevinden. Het op straat zetten van mensen die toch al in een lastig parket zitten heeft onwenselijke gevolgen: gezinnen raken (nog meer) ontwricht en dit brengt uiteindelijk meer kosten met zich mee dan een gerichte hulpverlening en passende straf.

Maatwerk

Het is zeer belangrijk om maatwerk te leveren, met inachtneming van de concrete persoonlijke omstandigheden van personen en niet alleen te verwijzen naar de gemeentelijke beleidsregels,’ aldus de motie. De SP verzoekt de burgemeester daarom om ‘aan inwoners die door hun complexe omstandigheden ten prooi zijn gevallen aan drugscriminelen bij woninguitzetting hulp en onderdak te bieden of hen, met hulp, in de huidige woning te laten wonen’. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen