Overweldigende actiebereidheid in ziekenhuizen

Spoedeisende hulp gaat - uiteraard - gewoon door.
Spoedeisende hulp gaat - uiteraard - gewoon door.
Foto: Mohamed Hassan

Een overweldigend aantal ziekenhuizen sluit de deuren voor niet-spoedgevallen tijdens de eerste landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Actiecomités van 82 ziekenhuizen en revalidatiecentra hebben gereageerd op de oproep van de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, Nu’91 en CNV Zorg & Welzijn. Ook het Zaans Medisch Centrum doet mee.

Op dit moment treffen de vakbonden met de actiecomités  in de ziekenhuizen alle juridische en praktische voorbereidingen, aldus de FNV. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, de facilitaire dienst en laboratoria worden 24 uur lang gesloten voor niet-spoedeisende zaken en draaien zondagsdiensten. Eerder schatten de vakbonden dat minimaal de helft van de ziekenhuizen gehoor zou geven aan de stakingsoproep van de vakbonden, maar inmiddels klimt het percentage naar de 90.

Goede CAO

De ziekenhuismedewerkers zijn boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vanwege het uitblijven van een goede CAO. Ze willen een hogere structurele loonsverhoging in 2019 en een extra toeslag op loon wanneer ze last-minute worden opgeroepen. Verder eisen ze goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. De NVZ wil bovendien verslechteringen doorvoeren zoals stoppen met de werkgeversbijdrage aan de ziektekostenverzekering (dit kost medewerkers tussen de 200 en 400 euro netto per jaar) en de loondoorbetaling bij ziekte verlagen van 100 naar 90 procent. Er vallen 200.000 medewerkers onder de CAO voor ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland. De CAO voor ziekenhuizen verliep op 31 maart dit jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen