ZMC doet 20 november mee aan landelijke ziekenhuisstaking

Foto: Pixabay / Vitalworks

Het Zaans Medisch Centrum is één van de ziekenhuizen die al heeft aangegeven mee te doen aan de landelijke staking op 20 november, als er alleen spoedeisende zorg zal worden verleend. De teller staat inmiddels op 55 ziekenhuizen, aldus de FNV. De actiebereidheid is groot.

Ook in ziekenhuizen waar voorheen minder stevig actie werd gevoerd staan actiecomités nu op om mee te doen aan de landelijke zondagsdienst. Op 20 november concentreren de acties zich voornamelijk in de gebouwen zelf, maar de tientallen actiecomités bereiden ook ludieke acties voor. Daarnaast trekken vermoedelijk honderden actievoerende ziekenhuismedewerkers naar Nieuwegein voor een protestbijeenkomst, omdat ziekenhuisbestuurders uit het hele land daar aanwezig zijn tijdens de ledenvergadering van de werkgeversorganisatie NVZ.

Hardere actie

De 200.000 medewerkers van de algemene ziekenhuizen strijden voor een goede CAO. De NVZ blijft volgens de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, Nu’91 en CNV Zorg & Welzijn vasthouden aan een laag loonbod en een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. Sinds juli hebben al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, de facilitaire dienst en laboratoria sloten hun deuren al 24 uur voor niet-spoedeisende zaken. De acties worden nu opgeschaald naar een landelijke zondagsdienst. Er vallen 200.000 medewerkers onder de CAO voor 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra.

Bron: FNV

Reacties