Primeur in Nederland: landelijke staking ziekenhuispersoneel

Het is nog niet bekend of het ZMC zich aansluit bij de actie.
Het is nog niet bekend of het ZMC zich aansluit bij de actie.
Foto: Google Street View

Voor het eerst in de geschiedenis is in Nederland sprake van een landelijke ziekenhuisstaking. De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, Nu’91 en CNV Zorg & Welzijn willen op 20 november de boel platleggen voor alle niet-spoedeisende zaken vanwege het uitblijven van een goede CAO voor 200.000 ziekenhuismedewerkers. 

De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van vijf procent voor dit jaar en een extra toeslag wanneer medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over de instroom en het behoud van medewerkers. Personeel van het Zaans Medisch Centrum hield op 9 juli een half uur lang een ‘massale demonstratieve sit-down protestactie’ als aanklacht tegen de vastgelopen CAO-onderhandelingen. Het moet nog blijken of de actiebereidheid groot genoeg is om ook het Zaandamse ziekenhuis een dag ‘op slot’ te zetten. 

Sinds die gesprekken begin juni werden beëindigd hebben 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria sluiten dan 24 uur de deuren voor niet-spoedeisende zaken. De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, kwamen met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers in 2020 met vier procent te verhogen en met nog eens vier procent in 2021. Ook boden ze per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat volgens NVZ neerkomt op een extra loonsverhoging voor verpleegkundigen van 2,5 procent. Ook gaat in de voorstellen de stagevergoeding omhoog en krijgen co-assistenten een onkostenvergoeding.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen