Demonstratieve sit-down protestactie personeel ZMC

Foto: PxHere / G. Casasola

Personeel van het Zaans Medisch Centrum houdt dinsdag 9 juli van 12:00 tot 12:30 uur een ‘massale demonstratieve sit-down protestactie’ als aanklacht tegen de begin vorige maand vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe CAO voor ziekenhuizen. De bonden hebben maandenlang onderhandeld met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een akkoord. Het eindbod wordt echter ‘volstrekt onacceptabel’ geacht.

De werkgevers gaan niet verder dan een loonsverhoging van 3,25 procent in november 2019, twee procent in juli 2020 en 2,5 procent in juni 2021. Dat betekent een gemiddelde loonsverhoging van 2,58 procent op jaarbasis voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Ook wil de NVZ volgens de bonden geen goede afspraken maken over ontwikkeling en beschikbaarheid en dat is volgens artsen, verpleegkundigen en andere werknemers niet in het belang van een goede ziekenhuiszorg.

Patiëntveiligheid voorop

In een brief die de NVZ na de aankondiging van collectieve acties aan de vakbonden stuurde wezen de werkgevers op de gevolgen daarvan voor de veiligheid van patiënten en bezoekers. ‘In reactie daarop kunnen wij u melden dat de belangen van patiënten bij onze achterban zeer hoog in het vaandel staan. Over de verantwoordelijkheid bij het nemen van collectieve acties wijzen wij ook op uw verantwoordelijkheid in deze. Om te kunnen afzien van collectieve acties en om samen met u op basis van de door ons gedane voorstellen tot een onderhandelaarsakkoord te komen, kent u de eisen van de werknemersorganisaties,’ schreven de laatste in een reactie daarop. Volgens de vanbond staat de patiëntveiligheid in alle gevallen voorop.

Geheime ZMC-Facebookgroep

Door ZMC-personeelsleden is een geheime Facebookgroep opgericht om ‘een front te vormen binnen het ZMC en in actie te komen voor een betere CAO’. Het doel is om zoveel mogelijk collega’s binnen het ziekenhuis in Zaandam bijeen te brengen en vanuit deze groep een actiecomité te vormen. De pagina telt inmiddels bijna 350 leden.  FNV Zorg & Welzijn, Nu’91, CNV en FBZ stuurden op 12 juni een ultimatum naar de NVZ, die daar niet op is ingegaan. De FNV wil ‘afspraken die waardering uitspreken’: onder andere een salarisverhoging van vijf procent en een extra toeslag wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over de instroom en het behoud van medewerkers.

'

Reacties

article
35628
Personeel ZMC protesteert dinsdag tegen uitblijven van goede CAO
Personeel van het Zaans Medisch Centrum houdt dinsdag 9 juli van 12:00 tot 12:30 uur
https://zaanstad.nieuws.nl/bedrijvigheid/35628/demonstratieve-sit-down-protestactie-personeel-zmc/
2019-07-06T11:05:04+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2019/07/06105957/Screenshot_2019-07-06-Gratis-Afbeeldingen-ziekenhuis-geduldig-doctor-noodgeval-Gurney-brancard-verpleegster-snelheid....png
Bedrijvigheid