PVV, POV en LZ: kwart cultuurbegroting overhevelen naar veiligheid

Foto: Pixnio

Geen blanco cheque van 12,6 miljoen euro voor cultuur. Dat is in het kort de strekking van een amendement van Liberaal Zaanstad, de PVV en de POV dat deze maand tijdens de begrotingsbehandeling aan de orde komt. De fracties constateren dat er inmiddels een – eerste – uitwerking van de cultuurvisie ligt waaruit blijkt dat er ondanks de wens van de raad om minder te investeren in ‘stenen’ veel geld naar gebouwen en instellingen gaat, terwijl over werkelijke activiteiten de onduidelijkheid overheerst. Zij zien een deel van het geld liever naar veiligheid gaan.

Cultuurwethouder Sanna Munnikendam laat veel zaken nog uitzoeken en moest de raad daarom tijdens de laatste bespreking van het onderwerp vaak vertellen het antwoord nog niet te kunnen geven of ergens later op terug te zullen komen. Dat zit de drie partijen niet lekker: zij noemen het ‘onverantwoord beleid’ en ‘beschamend dat de wethouder zo’n slecht doordacht plan heeft voorgelegd aan de raad (ook al is het een eerste versie)’. Het college zou zich ‘de ogen uit het hoofd moeten schamen’ dat er voorgesteld wordt geld uit te geven aan evenementen ‘waar zeer weinig draagvlak voor is’ – gedoeld wordt onder meer op de Zomer van Monet – en dat er tegelijkertijd ‘maar een zeer beperkt deel van de begroting wordt uitgegeven aan het veilig houden van de stad’, aldus Simone van Otterloo (LZ), Harrie van der Laan (POV) en Peter van Haasen (PVV).

Draagvlak

Het draagvlak voor onderdelen van de uitwerkingsnota is gemeten bij 800 respondenten, wat op 155.000 inwoners volgens het trio de term draagvlak niet verdient. Ook de ‘Monet-wandelingen’ in Zaandam kunnen niet als draagvlak worden aangemerkt: ‘Bij de laatste rondleiding liepen er maar vijf mensen mee onder wie een journalist en een raadslid.’ Claude Monet heeft prachtige schilderijen gemaakt, maar Zaanstad kan zichzelf in de marketing prima Monet-stad noemen zonder dat er veel geld wordt uitgegeven aan een evenement ‘waar naar alle waarschijnlijkheid maar weinig mensen gebruik van gaan maken’.

Criminaliteit en overlast

Inwoners die dagelijks te maken hebben met oplichting, inbraken, en zwaar geweld in een gemeente waar het wapenbezit toeneemt en het veiligheidsgevoel afneemt hebben meer aan een groter budget voor een veiligere stad, betogen POV, PVV en LZ. In de begroting wordt voorgesteld om jaarlijks 1,1 miljoen euro uit te geven aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit en overlast, tegenover de 12,6 miljoen voor cultuur. ‘De burgemeester heeft al vaker gezegd dat in zijn oude gemeente in Brabant er een veelvoud aan ambtenaren actief was om met de aanpak van ondermijnende criminaliteit aan de slag te gaan,’ schrijven ze in hun amendement. Ze willen dan ook de post cultuur met een kwart verlagen ten gunste van de begrotingspost ‘aanpak criminaliteit en overlast’, voor de inzet van meer capaciteit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen