Fracties de draad kwijt: van wie is KPN-pand Krimp op dit moment?

Foto: Google Street View

De PVV en de Partij voor Ouderen en Veiligheid beschuldigen wethouder Songül Mutluer ervan de gemeenteraad onjuiste en/of onvolledige informatie te hebben verstrekt tijdens de behandeling van een motie om het voormalige KPN-gebouw aan het Krimp in Zaandam te verbouwen tot woningen voor senioren en starters. Is de gemeente inmiddels wellicht al eigenaar van het leegstaande kantoorpand geworden?

Mutluer zei eerder deze maand dat een haalbaarheidsonderzoek voor de vestiging van een museum in het gebouw voor het eind van het jaar moet worden afgerond en dat er dan pas duidelijkheid over komt. In de intentieovereenkomst die eigenaar Ymere en de gemeente Zaanstad op 3 juni sloten over een eventuele verkoop staat echter dat dit onderzoek uiterlijk op 1 oktober moet zijn afgerond en dat de gemeente tot die datum de tijd krijgt om over de aankoop te beslissen en de daarvoor benodigde stukken te tekenen. Het plan van het college is om er daarna een museum in te vestigen, hoewel een groot deel van de raad neigt naar woningen. De beide fracties vinden het ‘opmerkelijk’ dat acht dagen na het verlopen van de intentieovereenkomst de raad ‘anders wordt geïnformeerd’, omdat over die deadline met geen woord is gerept. Het museumdeel van het verhaal valt overigens onder de verantwoordelijkheid van de wethouder van Cultuur, Sanna Munnikendam. 

Vragen

De fracties willen nu antwoord op een aantal vragen: is het college op de hoogte van de einddatum van 1 oktober in de intentieovereenkomst; waarom was er eerder sprake van dat het haalbaarheidsonderzoek naar een museum in het centrum van Zaandam al in september klaar zou zijn; is er zonder medeweten van de gemeenteraad wellicht een tweede overeenkomst getekend met woningcorporatie Ymere en komen door het laten verlopen van de einddatum in de intentieovereenkomst plannen in gevaar, hetzij voor een museum hetzij voor woningen? Naast het financiële plaatje dat de fracties graag onder ogen krijgen is uiteraard de allerbelangrijkste kwestie die opheldering verdient hoe het staat met het eigendom van het pand en de rechten die Zaanstad daarop op dit moment kan laten gelden.

Ook nog een punt is dat de geheime intentieovereenkomst in het raadsinformatiesysteem is geplaatst, waardoor de POV en PVV vinden dat ze dan ook de niet-geplaatste bijlagen bij dat stuk wel kunnen inzien.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen