Eind dit jaar duidelijkheid over museum of wonen in KPN-gebouw

Foto: Google Street View

Er komt nog voor het einde van dit jaar duidelijkheid over de mogelijkheden voor een nieuw museum in Zaanstad en dus ook over het plan om dat aan het Krimp te vestigen, in het al jaren leegstaande KPN-gebouw. Veel lokale politici zien daar liever woningen komen, maar gisteravond is besloten eerst het locatieonderzoek voor het museum af te wachten alvorens dat als een harde eis op tafel te leggen.

POV-raadslid Jaap Keijser bleek al met een deskundige te zijn gaan kijken in het gebouw en hoorden dat dat geschikt wordt geacht voor vijftien tot twintig seniorenwoningen op de begane grond en een veelvoud daarvan op de verdiepingen, voor starters. Hij hamerde erop dat het realiseren van woonruimte in de gemeente de allergrootste prioriteit moet krijgen gezien de grote woningnood. Het nieuwe museum kan volgens hem beter naar het Hembrugterrein, waar ‘plek zat’ is en woningbouw problematisch gezien de zware industrie op een steenworp afstand. De Partij voor de Dieren stelde voor om ook eens naar Zaanstad Noord te kijken voor een museale functie en liet weten grote moeite te hebben met de doelstelling van het Zaans Museum om jaarlijks 300.000 extra bezoekers naar het centrum van de stad te lokken: ‘Dat moeten we niet willen’.

Andere locaties onbekend

Wethouder voor Wonen Songül Mutluer zei niet te weten welke locaties er buiten het Krimp nog in ogenschouw worden genomen, maar beloofde wel dat er nog dit jaar duidelijkheid komt. Ze benadrukte dat wonen in het KPN-gebouw bestemmingsplantechnisch geen problemen geeft en dat ze graag met pandeigenaar Ymere in gesprek gaat over de ideeën die daar leven mocht de gemeenteraad op een later moment toch voor woningen kiezen. En die kans is gezien de bijdragen die de verschillende fracties gisteravond lieten horen behoorlijk groot.

Reacties