Is gemeente al benaderd voor een asielzoekerscentrum?

Het UWV-pand dat eerder in beeld was staat nog steeds leeg.
Het UWV-pand dat eerder in beeld was staat nog steeds leeg.
Foto: Google Street View

Is Zaanstad al benaderd door het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers voor een opvangcentrum in de gemeente? Dat wil de POV weten naar aanleiding van het NOS-bericht dat er enkele duizenden extra bedden nodig zijn omdat de huidige voorzieningen vol zitten. Dat komt omdat bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) de wachttijden voor het in behandeling nemen van asielaanvragen lang zijn, statushouders lang in azc’s blijven zitten vanwege het tekort aan huurwoningen en er meer asielzoekers zijn dan waarop was gerekend.

In Zaandam zou in 2017 een asielzoekerscentrum komen in het leegstaande voormalige gebouw van het UWV, maar daar zag het COA vanaf toen er minder plekken nodig bleken dan was voorzien. Het pand op de hoek van de Stationsstraat en het Rustenburg staat nog steeds leeg, al is er inmiddels een burgerinitiatief op gang gekomen om het te verbouwen tot een grote opvang voor dak- en thuislozen. In principe zou Zaanstad de plannen van enkele jaren geleden echter zo weer uit de la kunnen trekken. Volgens de NOS hebben gemeenten die al eerder een centrum hadden het verzoek gekregen om de gesloten voorziening weer te openen en om azc ’s die binnenkort volgens afspraak zouden sluiten langer open te houden. Vanwege de overlast die bij verschillende centra ontstaat door criminele en onaangepast gedrag vertonende vreemdelingen die geen kans maken op een verblijfsvergunning is de animo daarvoor echter soms ver te zoeken.

Wat is het beleid?

Volgens de prognoses van een half jaar geleden moet het COA eind dit jaar 25.000 asielzoekers opvangen. Dat aantal is nu al bereikt. Op 31 oktober worden nieuwe cijfers bekendgemaakt. De POV wil ook als de gemeente nog niet benaderd nu al weten hoe het antwoord van het nieuwe college zal luiden indien er wel een verzoek zou worden ingediend. En mocht het COA hier al aan de bel getrokken hebben dan wil de fractie daar tot in detail over worden bijgepraat. 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen