Burgerinitiatief voor dak- en thuislozenopvang in voormalig UWV-pand

Foto: Google Street View

De nog jonge Vereniging Stille Armoede Zaanstad zet zich in voor een dak- en thuislozenopvang in het leegstaande kantoorgebouw Saendenborch aan het Rustenburg in Zaandam. Het voormalige UWV-pand zou een grote opvanglocatie moeten worden voor inwoners van Zaanstad, Wormerland en Oostzaan met tijdelijke woonunits voor alleenstaanden en gezinnen, slaapzalen voor passanten, een gaarkeuken waar ook mensen met een minimuminkomen terechtkunnen voor een voordelige maaltijd en een activiteitenruimte voor dagbesteding en eventueel onderwijs.

De vereniging wilde de plannen indienen tijdens de zogeheten Ideeënmarkt van de gemeente op 9 oktober, maar daarvoor bleken die nog in een te prematuur stadium met veel onbeantwoorde vragen over de grootte van de doelgroep en de samenstelling daarvan. Stille Armoede Zaanstad ziet echter wel dat de huidige daklozenopvang in Zaanstad niet toereikend is, met als gevolg dat mensen op straat moeten slapen ‘zoals in het Burgemeester In ’t Veldpark het geval is’ of noodgedwongen tijdelijk bij iemand moeten verblijven totdat ook die situatie onmogelijk wordt. Het grote kantoorgebouw in hartje Zaandam zou enkele jaren geleden worden verbouwd voor de opvang van maximaal 500 asielzoekers, maar door een teruglopende vraag naar plekken zag het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers daar uiteindelijk toch weer vanaf. Het pand is eigendom van de in Wormerveer gevestigde vennootschap onder firma Kantoortoren Zaanstad en staat sindsdien leeg. Het UWV verhuisde naar het stadhuis. 

Zodra de stichting alle benodigde achtergrondinformatie op een rij heeft zal het initiatief verder worden uitgewerkt, zo wordt beloofd op de eigen Facebookpagina. Via onder andere een inspreker in een raadsvergadering moet het plan ook onder de aandacht van de plaatselijke politiek worden gebracht. 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen