Motie POV en PVV voor afschaffing hondenbelasting in 2020

Foto: Pixabay / Funan

De POV en de PVV komen bij de begrotingsbehandeling op 12 november met een motie om de hondenbelasting af te schaffen en de dekking voor die inkomstenderving te zoeken in het verhogen van de boetes voor lakse eigenaren: die voor het niet opruimen van hondenpoep kan volgens beide partijen omhoog naar 150 euro en het niet in bezit hebben van poepzakjes mag 100 euro gaan kosten.

De PVV en de Partij voor Ouderen en Veiligheid verwijzen in hun voorstel naar het coalitieakkoord, waarin het streven om de omstreden gemeentelijke heffing af te schaffen is vastgelegd. Vorig jaar zegde het college toe om de hondenbelasting ‘bij de eerstvolgende mogelijkheid’ van de begroting te schrappen, wat algemeen werd geïnterpreteerd als een afschaffing per 2020. De heffing (dit jaar 72,51 euro voor de eerste hond en voor alle andere 118,76 euro per dier) staat nu echter wederom tussen de inkomsten uit lokale lasten en wordt bovendien met anderhalf procent geïndexeerd. Steeds meer gemeenten zien af van het heffen van hondenbelasting en dit jaar kwamen daar weer 30 bij, maar Zaanstad gaat er stug mee door.

https://twitter.com/NLmarianne/status/1185052485779644416

De taks levert Zaanstad jaarlijks bijna zes ton op en dat is geld dat naar de algemene middelen gaat. Niets van dit bedrag komt ten goede aan zaken als de aanpak van hondenpoep of het onderhouden van uitrenplaatsen. Overwegende dat de hond voor veel alleenstaanden en ouderen vereenzaming tegengaat en/of het veiligheidsgevoel vergroot vinden de POV en PVV het nu tijd om de belasting in de ban te doen en om goedwillende burgers te belonen en overlastveroorzakers aan te pakken via hogere boetes.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen