Steeds meer gemeenten schaffen hondenbelasting af

Foto: Pixabay

Opvallend veel gemeenten hebben de hondenbelasting afgeschaft. Dat concludeert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen in een onderzoek naar de gemeentebelastingen.

In ongeveer 200 gemeenten betalen hondenbezitters nog wel belasting en dat zijn er 30 minder dan een jaar eerder. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 76 euro, een euro meer dan vorig jaar. In Zaanstad is de heffing 72,51 euro voor de eerste hond en voor alle overige honden in hetzelfde huishouden 118,76 euro per dier. Alleen voor de eerste hond kan kwijtschelding worden aangvraagd. Het is ook hier het plan om de gemeentelijke heffing volgend jaar af te schaffen.

Lasten huizenbezitters omhoog

Het Groningse onderzoekscentrum becijferde ook dat huishoudens met een eigen woning dit jaar gemiddeld 2,7 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap gaan betalen. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 3,5 procent, de waterschapslasten 2,3 procent en de provinciale lasten 0,3 procent. Voor een meerpersoonshuishouden met een koopwoning komt dat neer op een gemiddelde van 1264 euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen