Zaans Museum staat deze zomer in het teken van de walvisvaart

'De Groenlandvaarder Zaandam' van Joghem de Vries.
'De Groenlandvaarder Zaandam' van Joghem de Vries.
Foto: Rijksmuseum Amsterdam

Het Zaans Museum staat tot 3 september in het teken van de Walvisweken. Samen met Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Museum In ’t Houten Huis in De Rijp, Ecomare op Texel en partner het Wereld Natuur Fonds vertelt het deze zomer het verhaal van de walvis.

In alle musea zijn er leuke dingen te doen. In het Zaans Museum ontvangen kinderen van zes tot twaalf jaar bij de ingang een gratis doe-boekje van het Wereld Natuur Fonds vol leuke weetjes en verhalen over de zeereus die na vier eeuwen intensief te zijn bejaagd dreigde uit te sterven tot hij een beschermde diersoort werd. Met hun boekje leren de kinderen veel over het verleden en over de sporen van de walvisvaart in de Zaanstreek in het bijzonder. Zo maken ze kennis met Zaanse walvisvaarders als Cornelis Gerritsz Jongekees. In het Creative Lab sluiten ze hun ontdekkingsreis af met een knutselactiviteit.

Het schilderij hierboven toont de Groenlandvaarder Zaandam van rederij Claes Taan en Zn uit Zaandam op de walvisvangst. Op het water tussen de ijsschotsen varen enkele roeiboten van waaruit op walvissen wordt gejaagd. Om de Zaandam heen varen meer schepen, waaronder links een driemaster met de Deense vlag. Het doek dat in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt is gesigneerd ‘Joghem de Vries Aº 1772’. Het werd in 1961 voor 10.000 gulden aangekocht van A. Sokolowski uit Stockholm.

Fietstochten met gids

Op de zondagen 23 juli en13 augustus zijn er vanaf het museum vanaf 10:00 uur fietstochten onder leiding van een gids. De speciaal voor de Walvisweken ontwikkelde fietsroute van rond drie uur voert langs plaatsen die nog herinneren aan de walvisvaart. De fietsroute is vanaf vrijdag 14 juli ook gratis verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Zaans Museum.

Los van de Walvisweken is de reguliere collectie van het museum gedurende de zomer uiteraard ook te bekijken. De hele collectie staat ook online, als voorproefje. Of om achteraf nog eens na te genieten of iets op de zoeken over een stuk dat een diepe indruk heeft gemaakt: met ruim 32.000 voorwerpen is het immers gemakkelijk om iets over het hoofd te zien of het verhaal achter een artefact kwijt te raken.

Van de 17e eeuw tot nu

Het Zaans Museum werd in 1998 geopend op de Zaanse Schans en biedt een uniek inkijkje in het leven van de Zaankanters sinds de 17e eeuw, met een directe link naar nog te bewonderen cultureel en industrieel erfgoed ‘in het wild’. Binnen de collectie wooncultuur zijn er streekdracht, beschilderd meubilair en gebruiksvoorwerpen uit Zaanse woonhuizen. De industriële collectie omvat erfgoed afkomstig van grote Zaanse bedrijven als Bruynzeel, Honig, Albert Heijn en Lassie. Voor de bijzondere collectie van Verkade beschikt het museum sinds 2009 over een aparte vleugel: het Verkade Paviljoen.

De collecties van het Zaans Museum bevatten ook afbeeldingen en voorwerpen met betrekking tot migratie, die grotendeels verzameld zijn naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Zaankanters bestaan niet! Migratie vroeger en nu’ in 2003.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen