Eisen in zaak 1125 kilo cocaïne in Zaandamse opslagloods

Foto: Landelijk parket

De ruim 1100 kilo cocaïne die politiemensen in juli vorig jaar ontdekten in een container vol bevroren vis in een loods in Zaandam heeft geleid tot de aanhouding van zeven verdachten, die vandaag voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tussen zesenhalf en tien jaar tegen zich hoorden eisen. De container met de partij cocaïne, met een straatwaarde van een slordige 22 miljoen euro, kwam uit Ecuador met bestemming Zaandam. De uitspraak is op 8 november.

De politie viel op 20 juli 2018 de opslagloods binnen. De politie hielder zes verdachten van toen tussen de 28 en 48 jaar jaar aan, uit Gorinchem, Tiel, Utrecht, Albanië en de Verenigde Saten. Een destijds 48-jarige Hagenaar die wordt verdacht van een organisatorische rol bij de drugssmokkel werd in zijn woonplaats aangehouden. In diens woning en in zijn bedrijfspanden in Rijswijk en Alphen aan den Rijn en in een caravan in Bergambacht werden ook nog verboden middelen aangetroffen, die mogelijk gebruikt konden worden bij de productie van xtc.

Voer voor dierentuinen

Het Openbaar Ministerie verdenkt alle zeven verdachten ervan dat zij zich tussen 5 en 20 juli 2018 schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van de invoer van 1125 kilo cocaïne. De officier van justitie zei het ongeloofwaardig te vinden dat een partij bevroren vis die nog doorverkocht moest worden bij een temperatuur van 25 graden zou worden opgeslagen in een loods zonder koeling. Ook was er al met gereedschap in de dozen met bevroren heek gehakt. Op zoek naar de verstopte cocaïne, aldus het OM. De inbeslaggenomen cocaïne en chemicaliën zijn meteen vernietigd. De vis waarin geen cocaïne was verwerkt kreeg een nieuwe bestemming: voer voor pinguïns, dolfijnen en zeehonden in verschillende dierentuinen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen