Veiligheidsconsulenten maken Anbo-leden weerbaar tegen babbeltrucs

Foto: PxHere / Mohamed Hassan

Babbeltrucs aan de deur of aan de telefoon, diefstal en oplichting. Volgens de Anbo komen ze steeds meer voor en zijn ouderen een geliefd doelwit. Sinds vandaag kunnen zij zich hier beter tegen wapenen door bij de ouderenbond een zogenoemde veiligheidsconsulent te boeken, die bij hen thuis een veiligheidscheck doet.

Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig en geregeld ook alleen. ‘Ouderen zijn beter van vertrouwen en willen mensen aan de deur graag helpen, dus zijn ze een geliefd doelwit,’ aldus de Anbo.En babbeltrucs kunnen zo geraffineerd zijn.’ Als voorbeeld noemt de bond een moeder met een baby op haar arm die voor de deur staat met de vraag of ze even kan bellen. ‘Laat zo iemand maar eens in de kou staan. Maar terwijl je aan de praat wordt gehouden, sluipt er aan de achterkant zo iemand naar binnen zonder dat je het doorhebt. Dus kun je toch beter de deur dicht doen en zelf vóór iemand gaan bellen.’

Alleen voor leden

De afgelopen maanden heeft de ouderenbond vrijwilligers opgeleid tot veiligheidsconsulent. Die training behandelde onder meer goed hang- en sluitwerk, digitale veiligheid en internetfraude. ‘Je kunt het zo gek niet bedenken of we kaarten het aan in de training,’ aldus oud-docent aan de politieacademie Louis Sessink die nu samen met anderen de veiligheidsconsulenten traint. De consulent is alleen te boeken voor leden van de bond.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen