Openbaar Ministerie beval PVV lasterlijke tweet te rectificeren

Foto: Flickr / Alan O'Rourke

De PVV-Zaanstad is door het Openbaar Ministerie tot de orde geroepen voor een tweet waarin een Zaankanter ‘een ronselaar voor Syriëgangers’ werd genoemd die zich schuldig zou maken aan taqiyya, het verspreiden van leugens. Na tussenkomst van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland moest de partij die beweringen rectificeren en de gewraakte tweet verwijderen.

De man op wie een PVV’er met toegang tot het account de pijlen richtte is een inwoner met een dochter en kleinkinderen in Syrië, die zich publiekelijk tegen terroristische organisaties als Islamitische Staat heeft uitgesproken. Het Bureau Discriminatiezaken deed namens hem aangifte en schreef namens hem een bezwaarschrift toen het OM in eerste instantie weigerde om in te grijpen. Dat gebeurde vervolgens alsnog, zo is te lezen in de jongste nieuwsbrief van het bureau.

De fractievoorzitter van de partij zou al in het eerste gesprek op het politiebureau hebben erkend dat een van zijn partij-genoten de tekst had geplaatst en dat de kwalificatie ‘ronselaar’ ‘iets te heftig was’, maar de tweet bleef desondanks zichtbaar en er kwam ook geen excuus. De tweede keer dat Peter van Haasen werd ontboden kreeg hij te horen dat er toch zou worden opgetreden als hij de tweet niet verwijderde en rectificeerde en dat de toegang tot het plaatselijke PVV-account bovendien moest worden beperkt tot twee personen. Daarop volgde een tweet onder het ‘nogal badinerende’ kopje Oeps. ‘Zowel de melder als het BD is blij dat het Openbaar Ministerie erkent dat partijen niet straffeloos laster mogen verspreiden,’ zo besluit het bericht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen