Vader van Syriëgangers doet aangifte tegen PVV Zaanstad en Peter van Haasen

'Opa Houssein' met zijn naasten in 'De verloren kinderen van het Kalifaat'.
'Opa Houssein' met zijn naasten in 'De verloren kinderen van het Kalifaat'.
Foto: NOS

De 57-jarige Zaankanter die als ‘opa Houssein’ landelijke bekendheid kreeg door zijn zoektocht naar zijn naar kalifaat vertrokken dochter en zijn twee in Syrië geboren kleindochters, heeft aangifte gedaan tegen de PVV Zaanstad en fractievoorzitter Peter van Haasen. Dat meldt Dagblad Zaanstreek vandaag.

Houssein verloor zijn tienerzoon Ilyas aan IS bij een bombardement en dochter Meryem (29) en haar kinderen van drie en vier jaar zitten nu vast in een door Koerden beheerd vluchtelingenkamp in Syrië. Om zijn familie niet in gevaar te brengen wil hij niet dat zijn achternaam bekend wordt. Maar volgens Van Haasen is hij een ‘ronselaar voor Syriëgangers’. Dat hakte er zo in bij Houssein dat hij aangifte deed wegens smaad, laster en belediging.

In een stuk in de Volkskrant naar aanleiding van zijn zoektocht naar Meryem en haar kinderen zei hij eerder dit jaar nog dat volwassen Syriëgangers die terugkeren naar Nederland hier de gevangenis in moeten en dat het Openbaar Ministerie moet uitzoeken wat ze op hun kerfstok hebben. De rechter moet er een oordeel over vellen. ‘Ze moeten gewoon op de blaren zitten.’

Documentaire

Houssein’s verhaal werd opgetekend in de documentaire De verloren kinderen van het Kalifaat, waarin hij uiteindelijk zijn dochter terugzag en voor het eerst zijn kleinkinderen ontmoette – en weer moest achterlaten. Op Twitter vraagt in mei ene Beppie aan de PVV-Zaanstad of ‘opa Houssein die destijds veel in de media was’ betrokken is bij de plannen voor de bouw van een moskee in Assendelft. Het antwoord luidt: ‘Hij heeft een grote vinger in de pap en is ronselaar voor Syriëgangers’. ‘Dus dat verhaal over zijn kleinkinderen in Syrië is niet zoals hij het doet voorkomen?’ vraagt dan iemand anders. Het antwoord: ‘Nee. Pure zieligheidsindustrie taqiyya.’

Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland heeft geholpen bij de aangifte. Peter van Haasen zegt in de krant dat ‘een fractiegenoot’ de tweets heeft gestuurd. Hijzelf heeft dinsdag een afspraak met de politie.


 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen