‘Huiskamer’ op station Zaandam blijkt… een laboratorium!

Foto: Twitter / Henri Géron

Geen kunstproject, geen filmopnames, geen pop-up showroom van een kringloopwinkel maar een laboratorium! De gezellig ingerichte wachtruimte op het station in Zaandam dat de tongen losmaakt is onderdeel van het StationsLab van de NS, ProRail de UvA en het Weekend van de Wetenschap dat volgende maand enkele dagen op Utrecht Centraal te vinden is.

Onderzocht wordt daar hoe de aankleding van een ruimte het wachten kan verzachten en het Zaandamse voorbeeld is daar een wat doorgeschoten versie van met een overdaad aan kamerplanten, een rieten hangstoel, een Perzisch kleedje en huiselijk aandoende verlichting. Maar hoe ziet de ideale wachtruimte op het station er eigenlijk uit? Is dat met veel planten? Of juist niet? Misschien helpt muziek, kleur of warm licht? Het zijn vragen die allemaal aan bod komen tijdens de derde editie van het StationsLab.

Dit jaar kan ook worden meegedaan aan een online experiment: een simpel testje om erachter te komen welke elementen voor u het wachten kunnen veraangenamen op het station. U vindt hem hier. De resultaten van alle experimenten worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe wachtruimten of voor het aanpassen van bestaande wachthokken op stations. De ‘testkamer’ werd in Zaandam ingericht omdat het station toch al verbouwd wordt. Het StationsLab in Utrecht is te bezoeken van 4 tot en met 6 oktober. De video hieronder kondigt het eerste lab in 2017 in Amsterdam aan. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen