Platte daken, mega evenementen, landbouwgif en lege boerenpanden onder de loep

Zijn al die platte daken met zonnepanelen daar eigenlijk wel op berekend?
Zijn al die platte daken met zonnepanelen daar eigenlijk wel op berekend?
Foto: Pixabay / Bert Braet

De provincie beoordeelt jaarlijks hoe gemeenten het doen als het gaat om financiën, informatie- en archiefbeheer, omgevingsrecht en de huisvesting van statushouders. Aanvullend start dit jaar een onderzoek naar de constructieve veiligheid van platte daken, evenementen en omgevingsrecht, water- en gewasbeschermingsmiddelen en het illegaal gebruiken van agrarische (op)stallen.

De nieuwe thema’s zijn gekozen op basis van een risicoanalyse en zijn mede ingebracht door onder andere de gemeenten, de Omgevingsdiensten en de Veiligheidsregio’s. Een wijziging van het gewicht op daken en bovenste etages van bijzondere objecten zoals winkelcentra, sportaccommodaties en parkeergarages levert een verhoging van de belasting op. Denk daarbij aan het aanbrengen van bijvoorbeeld sedum dakbedekking, terrassen en zonnepanelen. Ook ontstaan er door klimaatverandering grotere weersextremen. Dit kan leiden tot het instorten van gebouw(delen). In het onderzoek gaat de provincie na of gemeenten de vergunningverlening en het toezicht voldoende uitvoeren. Welke maatregelen zijn of worden genomen om instortingsgevaar te voorkomen?

Bron: Provincie Noord-Holland

Grote evenementen

Er is geconstateerd dat steeds vaker grote evenementen plaatshebben in het buitengebied zonder dat er een afweging is gemaakt of de overlast door bijvoorbeeld verkeer, geluid en parkeren voor de omgeving – zowel bewoners als de natuur – in verhouding staat tot het evenement. De provincie gaat controleren of de gemeenten de vergunningverlening en het toezicht in voldoende mate uitvoeren en hoe ze hun wettelijke taken hiervoor hebben ingericht.

Waterverontreiniging

Met name in concentratiegebieden van akkerbouwers, tuinders en glastuinbouw zijn sterke verhogingen van chemische gewasbeschermingsmiddelen zichtbaar. Hierdoor kunnen flora en fauna in het waterleven verdwijnen. De kosten voor de reiniging van oppervlakte- en afvalwater zijn hoog. Waterschappen en de agrarische sector nemen maatregelen, maar er is ook meer gemeentelijk milieutoezicht op de bedrijven nodig. De provincie gaat na of de gemeenten de vergunningverlening en het toezicht op de indirecte lozingen goed uitvoeren en hoe zij omgaan met hun wettelijke taken hiervoor. De vereniging van waterbedrijven Vewin heeft al aan de bel getrokken over de steeds diepere verontreiniging van het grondwater, waardoor de drinkwatervoorziening in het geding komt.

Ondermijning

Er zijn aanwijzingen dat agrarische bedrijfspanden steeds vaker buiten het zicht van de gemeente worden gebruikt voor illegale (criminele) gedragingen en ondermijning. Als er drugslaboratoria of wietkwekerijen in het pand aanwezig zijn is bovendien de kans op brand groot. De provincie onderzoekt of gemeenten voldoende toezicht houden en hoe ze hun wettelijke taken invullen. Zijn vrijkomende agrarische bedrijfsterreinen in beeld?

In 2018 en 2019 heeft de provincie voor het eerst drie aanvullende onderzoeken gedaan. De thema’s van toen waren illegale bewoning van recreatieterreinen, het gebruik van roestvast staal in zwembaden en de brandveiligheid in zorginstellingen. Het onderzoek naar de illegale bewoning van recreatieterreinen is afgerond, maar Zaanstad werd daarin niet meegenomen. Wormerland wel. 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen