Gemeentelijk monument en verkocht: Fronikboerderij naar Stadsherstel

Foto: Google Street View

De Fronikboerderij in Westerwatering heeft de status van gemeentelijk monument gekregen en is voor de boekwaarde – zijnde 132.016 euro – verkocht aan Stadsherstel Amsterdam. De nieuwe eigenaar neemt de kosten voor de sanering van de grond voor zijn rekening en start zo snel mogelijk met de restauratie van het woonhuis, de stallen en de kapberg. Er wordt begonnen met funderingsherstel.

Daarbij komen tien nieuwe zorgwoningen met een ontmoetingsfunctie voor Heeren van Zorg, die de woningen gaat huren. De Stichting Fronik Buurtboerderij gaat de ontmoetingsruimte beheren en ontwikkelen. Er zijn geen bezwaren ingediend tegen de omgevingsvergunning voor het project. De buurtboerderij kan dus de ontmoetingsplek voor jong en oud blijven die de afgelopen jaren een warme plek veroverde in de harten van buurtbewoners en andere bezoekers. De eind negentiende eeuwse boerderij heeft cultuurhistorische waarde en is beeldbepalend voor de Westzanerdijk. De verzameling gebouwen is een overblijfsel van het agrarische verleden van het gebied en een verwijzing naar de geschiedenis van de ontginning van de polder.

Stadsherstel neemt volgens de koopovereenkomst de sanerings- en restauratierisico’s van de gemeente over. De aanwijzing tot gemeentelijk monument kan leiden tot meer subsidieaanvragen, zo beseft het college, maar de subsidieregeling voor de instandhouding van erfgoed ‘voorziet in voldoende middelen om eventuele toekomstige meer-aanvragen te honoreren’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen