VEH ten strijde tegen sterk verschillende leges voor vergunningen zelfbouw

Foto: Pixabay / Michael Mep

Vereniging Eigen Huis vindt dat er een einde moet komen aan de grote prijsverschillen voor bouwvergunnigen voor nieuwe woningen. Mensen die zelf een huis willen bouwen met een waarde van 285.000 euro betalen volgens VEH in Voorschoten bijvoorbeeld 12.000 euro voor zo’n vergunning en in nabijgelegen Den Haag slechts 2000. Zaanstad komt uit op 4570 euro.

De bouwkosten (exclusief BTW) van een nieuwbouwwoning zijn bepalend voor de prijs (leges) van de noodzakelijke bouwvergunning. De totaalprijs van een nieuwbouwwoning van 285.000 euro bestaat gemiddeld voor 60 procent uit bouwkosten (in dit geval 170.000 euro) en voor 40 procent uit grondkosten (115.000 euro). De belangenclub voor woningeigenaren noemt de in Voorburg gevraagde leges ‘verbijsterend’ en wil dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de excessen aanpakt. Het huidige legesstelsel leidt tot onbegrijpelijke verschillen die mensen volgens de VEH terecht zeer onrechtvaardig vinden. De vergunning is in Zaanstad goedkoper dan in de buurgemeenten Wormerland en Oostzaan (beide 5786 euro), Amsterdam (6136 euro) en Uitgeest (6375), en net iets duurder dan in Beverwijk (4250 euro). Op de website van VEH zijn via een interactief kaartje de bedragen die door heel Nederland moeten worden neergeteld op te zoeken.

Volgens directeur Rob Mulder van de afdeling Belangenbehartiging van VEH schieten de bedragen van jaar tot jaar bovendien alle kanten uit. Zo moet in Hoogeveen dit jaar 4485 euro voor een bouwvergunning worden betaald terwijl dat vorig jaar nog 2375 euro was; een prijsverhoging van maar liefst 89 procent. Het omgekeerde gebeurde in Staphorst. Daar kost een bouwvergunning dit jaar 1990 euro en dat is minder dan de helft van wat zelfbouwer vorig jaar moest afrekenen: 4668 euro. In Zaanstad bleven de kosten dit jaar gelijk aan 2018; in Wormerland en Oostzaan stegen ze met 3,2 procent. Eerdere voorstellen en maatregelen om de verschillen in tarieven tussen gemeenten sterk terug te brengen zijn steeds op niets uitgelopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen