Wachten met kap Fortuinveld kan gemeente 900.000 euro kosten

Foto: Pixabay / Gold Gana

Het nu niet kappen van de bomen in het Fortuinveld kan Zaanstad een schadepost opleveren tot 900.000 euro, zei wethouder Gerard Slegers gisterevond in de gemeenteraad naar aanleiding van een vurig pleidooi van GroenLinks om ze te laten staan totdat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan over het aangevochten bestemmingsplan.

Volgens de wethouder is ook hij begaan met het lot van de bomen, maar is de vergunning voor de kap onherroepelijk verleend en zal hockeyvereniging De Kraaien ‘linksom of rechtsom’ naar het Fortuinveld verhuizen, al weet niemand op dit moment door onder andere de stikstofuitspraak van de RvS wanneer dit zal zijn. De kosten die de gemeente boven het hoofd hangen bij het laten verlopen van alle vergunningen en ontheffingen voor de kap zijn een gevolg van de verwachting dat alle procedures die erover gevoerd zijn nogmaals zullen moeten worden doorlopen én van de aanname dat hockeybond KNHB De Kraaien – en daarmee de gemeente – zal dwingen om de velden van het huidige complex in Wijdewormer te renoveren. Voor het gebruik daarvan wordt nu dispensatie verleend, maar die is niet eeuwigdurend. Het opknappem van het Kraaien-complex  alleen al gaat zo’n 400.000 euro kosten.

Nu niet kappen en hele project loopt twee tot vier jaar vertraging op,’ aldus Slegers, die zei ook beloften aan de sportvereniging te moeten nakomen. Bij elk uitstel van de kap is er bovendien de mogelijkheid dat dit tot nieuwe vertragingen leidt vanwege het begin van een nieuw broedseizoen. Dat alles maakt dat er is besloten om nu al met de kap aan de slag te gaan.

Reacties

0