Manifest en petitie voor betere ondersteuning mantelzorgers

Foto: Pixabay / Hurca

De Stichting Mantelzorgelijk.nl komt met een manifest en een petitie om de belangen van 4,4 miljoen mantelzorgers, waarvan tien procent overbelast, onder de aandacht te brengen van het Rijk, gemeenten en werkgevers. De ongewenste effecten van het politieke mantra ‘langer thuis’ worden voor de mantelzorgers steeds duidelijker zichtbaar en voelbaar. Er wordt vol lof gesproken over het mantelzorgen, maar in de praktijk wordt de druk opgevoerd. Daarom wordt nu de noodklok geluid.

Aan het manifest ging een online consultatie van ruim 10.000 mantelzorgers vooraf en de tekst is geschreven dóór en vóór mantelzorgers uit het hele land. In de tien kernpunten staan de behoeften, de ondersteuning en de positie van de mantelzorger centraal. Mantelzorger worden is geen keuze. Er zijn veel plichten, maar geen rechten. Een mantelzorger is geen vrijwilliger, maar iemand die uit liefde voor een dierbare zorgt. Als die zorg te zwaar wordt of te lang duurt is er echter geen gerichte ondersteuning, geen maatwerk en zeker geen financiële zekerheid. Medio september wordt het Mantelzorg Manifest aangeboden aan de Tweede Kamer.

Petitie

In de petitie wordt geconstateerd dat gemeentelijke informatie vaak onvoldoende toegankelijk is, dat elke gemeente gaar eigen aanpak kent en dat maatwerk om mantelzorgers te ondersteunen ontbreekt. Bovendien neemt de druk op de mantelzorgers niet af maar toe. De petitie is hier te vinden. Ook in Zaanstad worstelt de politiek met mantelzorg en overbelasting en wordt gezocht naar manieren om de taak van de verzorgers wat te verlichten. Een motie van het CDA voor een adequatere organisatie van de respijtzorg – die later ook door de PvdA, VVD, GroenLinks en de ChristenUnie werd omarmd – is net voor het zomerreces door een raadsmeerderheid aangenomen. Hier maakt de stichting Mantelzorgers Onder Elkaar (kortweg MOE) zich sterk voor de belangen van een groeiende groep inwoners met extra zorgtaken

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen