Verzakkende woning kopen is gemeente niet in de schoenen te schuiven

31 aug 2019, 14:04 Actueel
screenshot 20190831 140320
Twitter / Martine Coevert
De gemeente krijgt van veel zaken de schuld, ook als andere ovrheden verantwoordelijk zijn óf een burger zelf enige inspanning had moeten verrichten. Is bijvoorbeeld de gemeente er aansprakelijk voor dat iemand een verzakkende woning koopt in Zaanstad?
De gemeentelijke Ombudsman kreeg in de eerste helft van dit jaar te maken met een inwoonster die in 2017 een huis had gekocht en op de gemeentelijke website geen informatie over de staat van de fundering had aangetroffen. Een jaar later wilde ze weer van het huis af en kreeg toen van haar makelaar te horen dat er metingen bij haar woning werden verricht en dat uit het meetrapport bleek dat dat de woning verzakte. Kort daarna kwam aan het licht dat de fundering dermate slecht was dat deze binnen een jaar moest worden hersteld . Geconfronteerd met een mogelijke kostenpost van zo'n 70.000 euro diende de vrouw daarop een klacht in bij de gemeente en bij de Ombudsman.

Makelaar

Een fout van de makelaar, zo oordeelde de laatste. De gemeente bleek de verzakking van de woning al sinds 2012 in de gaten te houden en de makelaar had haar daar bij de aankoop op moeten wijzen. ‘De Ombudsman adviseert de vrouw om juridisch advies bij het Juridisch Loket in te winnen en ook bij de Vereniging Eigen Huis als zij daar lid van is. Als zij een rechtsbijstandsverzekering heeft, kan zij mogelijk ook juridische bijstand van een advocaat krijgen,’ schrijft deze in zijn halfjaarlijkse verslag van voorbijgekomen zaken. Er is geen vermoeden van onbehoorlijk handelen door de gemeente opgedoken en daarom is het dossier gesloten. Het vervolg speelt zich buiten het zicht van de overheid af, maar duidelijk is dat blind varen op een gemeentelijke website niet voldoende is om te voldoen aan de onderzoeksplicht die elke huizenkoper heeft.

Funderingskaart

De funderingskaart van Zaanstad geeft aan welke oudere woningen het risico lopen om te verzakken vanwege het gebruik van korte houten funderingspalen, maar geeft geen uitsluitsel over risicogradaties: de huizenbezitter of -koper zal zelf moeten uitzoeken hoe het met de fundering gesteld is en op welke termijn eventueel herstel noodzakelijk wordt geacht. In Rotterdam, dat met vergelijkbare problemen kampt werd vorig jaar gewaarschuwd dat kopers in de toen ook al overspannen markt veel te weinig tijd kregen om te onderzoeken of de fundering onder hun beoogde nieuwe huis wel in orde was en werd geconstateerd dat makelaars er meestal niets over zeggen in de verkoopadvertentie. Dat is ook een gangbare praktijk in de Zaanstreek .
screenshot 20190831 133826
Een willlekeurig detail van de gemeentelijke funderingskaart. Donkergroen is hersteld, lichtgroen gedeeltelijk hersteld, oranje wel onderzocht maar niet hersteld en rood onderzocht noch hersteld.

Meldplicht

Funderingsdeskundige Martine Coevert pleitte er destijds voor om makelaars en verkopers te verplichten om te melden dat een te koop aangeboden woning in een risicogebied staat. ‘Bovendien moet later in het verkoopproces, bij de taxatie, worden aangegeven of er funderingsproblemen voorkomen. Bij het pand én in de directe omgeving. Dat gebeurt nu nog veel te weinig,’ meldden wij vorig jaar. Tot op heden is er echter geen verandering in de werkwijze gekomen: nog steeds worden huizen aangeprezen met prachtig verbouwde keukens en badkamers en een reeks (verzwarende) dakkapellen, terwijl op de funderingskaart de wijk grotendeels rood kleur inclusief de te koop staande woning.
[embed][/embed]