Voorbereiding op (nieuwe) schoolroute kan nu al beginnen

Foto: Titter / Gemeente Doesburg

Nog een volle week vakantie en dan zit de zomervakantie er weer op voor basisschoolleerlingen en middelbare scholieren. Dat betekent ook dat er ondanks waarschuwende borden en banners weer meer verkeersongevallen zullen zijn waar kinderen bij betrokken zijn. Ouders worden gewaarschuwd: fiets of loop de eerste tijd met uw kind mee. Of doe nu, nu het nog rustiger is alvast een paar proefritten. 

De verkeersveiligheid voor kinderen is de afgelopen decennia sterk verbeterd, maar de afname van het aantal doden lijkt de laatste jaren te stagneren. In 2018 vielen er negentien verkeersdoden in de leeftijdscategorie tot veertien jaar. Ter vergelijking: in de periode 1996-2000 waren dit er gemiddeld 65 per jaar. Dat becijfert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De publicatie van de cijfers valt samen met het begin van het nieuwe schooljaar in de regio Zuid, waarbij Veilig Verkeer Nederland opnieuw aandacht vraagt voor fietsende scholieren.

Bron: Verkeersongevallen in Noord-Holland / VeiligheidNL

Voor iedereen weer wennen

De spandoeken langs de weg met de tekst De scholen zijn weer begonnen moedigen automobilisten en andere weggebruikers aan om rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan. Voor brugklassers kan de route naar school onbekend en onwennig zijn en jongere kinderen moeten er na de lange zomervakantie weer aan wennen geconcentreerd met het verkeer bezig te zijn. Ze zijn kinderen nog vol van vakantieverhalen en zitten daarnaast in spanning over een nieuw schooljaar. Misschien lopen of fietsen zij eveneens een andere route. Automolilisten en andere verkeersdeelnemers zijn schoolgaande kinderen op de weg echter eveneens ontwend. En dat is een potentieel gevaarlijke situatie, zo blijkt elk jaar weer in augustus en september.

Bron: SWOV

De geactualiseerde SWOV-factsheet over kinderen in het verkeer laat zien dat vergeleken met andere leeftijdsgroepen, kinderen minder vaak overlijden in het verkeer en dat ze ook minder vaak ernstig gewond raken door een verkeersongeval. Als de scholen weer beginnen blijkt dat onder twaalfjarige fietsers anders te liggen. Onder de andere leeftijden is de toename van het aantal slachtoffers minder groot.

 

Reacties

0