Spelen burgemeesters criminelen in de kaart met sluiting panden?

Hotel Zaandijk ging op slot na een explosie en een brandstichting.
Foto: Google Street View

GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren willen van het college weten hoe dat aankijkt tegen berichten dat criminelen proberen ondernemers af te persen door te dreigen met het plaatsen van explosieven bij hun panden, in de wetenschap dat burgemeesters daarop veelal reageren met de sluiting van de bedrijfsgebouwen. Zijn er signalen uit de Zaanse samenleving dat dergelijke vormen van criminaliteit hier toenemen?

Burgemeester Jan Hamming sloot eind april Hotel Zaandijk voor minimaal drie maanden nadat daar een explosief tot ontploffing was gebracht en omdat er in het hotel eerder al eens sprake was geweest van brandstichting. Dergelijke gebeurtenissen brengen de openbare orde en veiligheid in gevaar en ter bescherming van de omwonenden is daarom het hotel verplicht op slot gegaan. Afgelopen week werd in Amsterdam hotel Parkview gesloten, nadat daar voor de tweede maal een explosief zou zijn geplaatst. In de media circuleert het verhaal dat de eigenaresse onder druk zou zijn gezet door een criminele organisatie om haar eigendom te verkopen. Omdat zij hier niet toe genegen was zou deze organisatie middels geweld dit af hebben proberen te dwingen. Naar aanleiding van deze geweldsincidenten heeft de burgemeester van Amsterdam het hotel tijdelijk gesloten en lijkt de eigenaresse van het hotel daarmee haar inkomstenbron (namelijk het verhuren van kamers) kwijt te zijn,’ schrijven Melchior Mattens (PvdD), Roland van Braam (SP) en Romkje Mathkor (GL) in schriftelijke vragen.

Criminelen in de kaart spelen

De drie fracties zien hierin een ’(schijnbare) stijging van afpersingspraktijken waar extreem geweld niet wordt geschuwd‘ en schrijven het niet toelaatbaar te vinden dat ondernemers als gevolg van praktijken financieel gedupeerd worden. Sluiting van een onderneming kan een faillissement tot gevolg hebben en dat is mogelijk ook juist het beoogde doel van criminele organisaties. Denkt het college daarom niet dat een gedwongen sluiting van een onderneming criminelen in de kaart kan spelen? En welke maatregelen worden getroffen om dat te voorkomen?

Volgens de website van Hotel Zaandijk blijft dat overigens tot eind dit jaar gesloten wegens renovatiewerkzaamheden.

Reacties