Waarschuwing voor brandveiligheid in steeds hogere woontorens

Foto:

Veiligheid staat bij grote stedenbouwkundige plannen vaak onderaan de prioriteitenlijst, waarschuwt de Haagse brandweercommandant Esther Lieben als landelijk portefeuillehouder voor incidentbestrijding. Mensen stapelen is ook risico stapelen, zegt ze in het AD.

Zij vindt dat voor ergens de eerste paal de grond in gaat, over brandbestrijding moet worden nagedacht. De haast met de energietranstitie en het dicht bouwen van de stad is een combinatie die problemen gaat opleveren: ‘Met zoveel mensen boven elkaar, die allemaal van die goedkope Chinese opladers voor hun smartphone kopen omdat ze de originele kwijt zijn geraakt, kun je er maar beter voor zorgen dat een brand beperkt blijft tot één kamer.‘

Monettoren Zaandam

Ook in Zaanstad en dan vooral in Zaandam is hoogbouw de nieuwe norm. Net voor het zomerreces nam de gemeenteraad een motie aan voor de bouw van een woontoren van 100 meter hoog op de plek waar eerst het Cultuurcluster zou komen, bij het station in Zaandam. Die Monettoren zou op 2 juni 2021 (symbolisch) geopend moeten worden, de dag dat het 150 jaar geleden is dat de Franse schilder Claude Monet in de Zaanstreek arriveerde en begon aan een uiterst productieve periode in zijn kunstenaarsbestaan.

Bij hoge torens kunnen alle oude draaiboeken van de brandweer de prullenbak in, zegt Lieben: ‘Gecontroleerd uit laten branden, dat kunnen we dan.‘ Een hoogwerker kan blussen tot op 30 meter hoogte, mits er voor de deur kan worden geparkeerd en de wagen kan worden gestut. Dat is niet – meer – vanzelfsprekend, omdat de torenflats tegenwoordig steeds dichter op elkaar worden gebouwd. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen