CDA en PvdD willen 100 meter hoge Monettoren op Figaro-locatie

Zoiets?
Zoiets?
Foto: Pexels

Het woningbouwproject Noordschebos met meer dan 200 woningen is tot stilstand gekomen na het afblazen van het Cultuurcluster omdat daardoor de geplande fietsenstalling op de locatie Figaro ook niet wordt gerealiseerd. Het CDA en de Partij voor de Dieren willen echter dat daar op 2 juni 2021 een ‘duurzame, groene, hoogstedelijke woontoren’ van 100 meter hoog kan worden geopend die de naam van Claude Monet draagt.

Het is over iets minder dan twee jaar anderhalve eeuw geleden dat de Franse impressionistische schilder in Zaandam arriveerde en er, geïnspireerd door de molens, de huizen en de mensen lustig op los begon te schilderen. De gemeente heeft het plan om in 2024 een grote blockbuster tentoonstelling met werken van Monet laten varen, maar wil Zaanstad blijven promoten aan de hand van diens Zaanse werk. De locatie Figaro bij het NS-Station in Zaandam is het sluitstuk van het stadsvernieuwingsprogramma Inverdan en een uitgelezen kans om Monet op een prominente plek over het voetlicht te brengen, vinden de PvdD en het CDA.

‘Groos hois’

Ze stellen het op 20 juni voor tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota. De Monettoren moet daarnaast een waardevolle bijdrage kan leveren aan het terugdringen van de Zaanse wachtlijsten voor woningzoekenden. Het ‘groos hois’ moet volgens de indieners van de motie die het plan werkelijkheid moet maken ‘qua ontwerp de naam Monet eer aan doen, met ruime aandacht voor duurzaamheid en groen, voor starters en studenten’.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen