DZ verwacht ‘daadkrachtig optreden’ tegen krakers villa

Foto: Google Street View

Democratisch Zaanstad wil weten hoe het zit met de gekraakte villa Westerweide aan de Provincialeweg in Zaandam: hebben zowel de gemeente als eigenaar van het huis als de aannemer die het in gebruik had voor opslag inmiddels aangifte gedaan? DZ is een groot voorstander van het ombouwen van leegstaande (bedrijfs)panden tot woonruimte, maar dan wel met instemming van de eignaar: van andersmans eigendommen blijf je af, stelt fractievoorzitter Juliëtte Rot in schriftelijke vragen.

Omdat de villa onbewoonbaar was verklaard om redenen van veiligheid wil zij ook weten welke maatregelen er zijn genomen om te voorkomen dat de krakers die erin zijn getrokken gevaar lopen. De nieuwe bewoners hebben laten weten in gesprek te willen met burgemeester Jan Hamming over de woningnood die jongeren hard raakt. DZ spreekt de verwachting uit dat in een dergelijk gesprek of anderszins een helder standpunt over kraken zal worden ingenomen en dat de gemeente daadkrachtig zal optreden. Dat voormalig burgemeester Geke Faber weigerde om de wettelijke strafbaarstelling van kraken te handhaven zit de fractie nog steeds dwars.

Verkoop

Rot informeert ook naar de voortgang van de ontwikkeling van de nieuwe Verkadebuurt, waar de ‘Verkadevilla’ deel van uitmaakt. De woning stond jarenlang op de lijst met voor verkoop bestemd gemeentelijk vastgoed, maar werd daar rond 2006 volgens DZ ‘plotsklaps’ vanaf gehaald toen een geïnteresseerde partij zich meldde. Terugkijkend vindt Rot dat de vervelende situatie van nu  voorkomen had kunnen worden als er destijds anders gehandeld was en er is kennelijk geen antwoord te vinden op de vraag waarom de verkoop al die jaren geleden afketste. Zij vraagt het college daarom om die kwestie alsnog op te helderen en wil bovendien weten of er nog meer gemeentelijk vastgoed langdurig leegstaat en dus ook het risico loopt het doelwit van krakers te worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen