Villa Westerweide in bezit genomen door dakloze krakers

Foto: Google Street View

Het gemeentelijk monument Villa Westerweide aan de Provincialeweg in Zaandam is gekraakt door een groepje inwoners dat elders in de gemeente hun anti-kraakwoonruimte is kwijtgeraakt. Volgens de gemeente was ook de ‘Verkadevilla’ jarenlang als zodanig in gebruik, tot het pand na grondwateroverlast onbewoonbaar werd verklaard.

In 2015 werd de villa die eigendom is van de gemeente nog gerestaureerd door Tunnissen Onderhoud, maar de krakers hebben laten weten dat zij het monument in een bedroevende staat hebben aangetroffen. Volgens de gemeente werd het de laatste tijd door de aannemer gebruikt voor de opslag van bouwmaterialen. Alle pogingen van de politiek om te komen tot innovatieve – kleinschalige – oplossingen voor de woningnood onder jongeren ten spijt was dit pand dat al een woonbestemming heeft dus niet voor dat doel in gebruik.

Nieuwe woonwijk

De verwachting is dat de gemeente naar de rechter stapt om de ontruiming van de villa uit 1939 te eisen. Die dankt zijn bijnaam aan opdrachtgever Co Verkade van het gelijknamige nabijgelegen fabriekscomplex. Het gebied tussen de Provincialeweg en de fabriek verandert de komende jaren in een woonwijk met circa 400 huizen. Dat plan, met de villa als een integraal onderdeel, zit nog steeds in de voorbereidende fase.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen