Begin gemaakt met in de steigers zetten van Zaancampus

28 jul 2019, 7:29 Actueel
screenshot 20190728 071251
Google Street View

Ste e ds minder Zaanse jongeren kiezen voor een technische opleiding, terwijl het bedrijfsleven schreeuwt om vakmensen. Samenwerking tussen het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat er voldoende goed gekwalificeerd personeel beschikbaar is, vindt het college. Daarvoor is onlangs het project Zaancampus gestart.

Het doel daar van is het versterken van de samenwerking tussen de regionale food-, proces- en maakindustrie, onderwijsinstellingen en de overheid. Dat gebeurt door middel van drie deeltrajecten: zorgen voor voldoende instroom van leerlingen in technische opleidingen; het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig technisch onderwijs dat beter aansluit op de actuele en toekomstige behoefte aan kennis en vaardigheden in het bedrijfsleven en de realisatie van een fysieke Techniek Campus waarin meerdere opleidingen samenwerken en gebruikmaken van elkaars faciliteiten. Van groot belang daarbij is aandacht voor de verbetering van de doorstroommogelijkheden van leerlingen van het VMBO naar het MBO en HBO, naast het bevorderen van om-, her- en bijscholing van het huidige en toekomstige personeelsbestand.

Kwartiermaker

Momenteel wordt uitgezocht welke opleidingen als eerste gaan deelnemen aan de campus en welke opleidingen mogelijk later nog aansluiten. Hierbij wordt gelet op de toekomstbestendigheid en het unieke karakter van elk van de opleidingen en naar de behoefte aan om-, bij en herscholing. Ook moet inzichtelijk worden gemaakt waarin de nieuwe opleiding zich onderscheidt van andere scholen in de regio. Er is een kwartiermaker aangetrokken die verschillende partijen uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid bij elkaar brengt om de eerste stappen te zetten, zo meldt het college aan de gemeenteraad. De provincie betaalt eraan mee.

Verhuizing

De totstandkoming van een fysieke Techniekcampus wordt mede ingegeven door dat de opleidingen metaal en metalektro (het Regio College in samenwerking met Tetrix) en procestechnologie (Regio College in samenwerking met de Food Process Tech Campus) snel vervangende huisvesting nodig hebben omdat de huidige stek aan het Jonkerplantsoen in Kogerveld plaats moet maken voor woningen. B eide opleidingen moeten daar uiterlijk op 1 januari 2022 vertrokken zijn .

Financiën

De komende maanden word t meer duidelijk over de financiële haalbaarheid en consequenties van de plannen . In de Voorjaarsnota is al 400.000 euro gereserveerd voor het realiseren van de fysieke campus en activiteiten om het techniekonderwijs en de arbeidsmarkt nog beter op elkaar te laten aansluiten.

De gemeente heeft bovendien externe partijen nodig om het plaatje financieel rond te breien . Er komt geld via de Regiodeal ZaanIJ en er wordt een beroep gedaan op middelen in de Metropoolregio Amsterdam. Aangesloten bedrijven zullen eveneens hun steentje moeten bijdragen. Het streven is om in het najaar een convenant te kunnen tekenen over de gedetailleerde uitwerking van de drie deeltrajecten. Ook wordt dan meer duidelijk over de nieuwe locatie van de beide opleidingen in Kogerveld en de financiering daarvan.