Twee plekken Jagersplas en Twiske ongeschikt om te zwemmen

Foto: Zwemwater.nl

Het water bij de stranden De Smient in de Jagersplas en de Speelsloot in het Twiske is momenteel ongeschikt voor zwemmers, zo blijkt uit de waarschuwingen op de website zwemwater.nl. Er is ook een app die onder meer de kwaliteit van officieel aangewezen zwemwater bijhoudt.

Er zijn geen meldingen van botulisme in de Zaanstreek, hoewel uit andere delen van het land wel berichten over uitbraken komen. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20 graden Celsius en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld door een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij de giftige stof botuline af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. Ze vertonen verlammingsverschijnselen en stikken uiteindelijk.

Risico voor de mens

Omdat botulisme zeer besmettelijk is voor dieren, is het van belang dat zieke en dode dieren zo snel mogelijk worden verwijderd. Voor mensen vormt botulisme in zwemwater ook een gevaar. Niet zozeer vanwege de botuline, maar vanwege de kans op besmetting met allerlei andere ziekteverwekkers die in rottende kadavers voorkomen. Wie dode dieren bij de gemeente Zaanstad wil melden moet dat doen via een app. Mocht dat om de een of andere reden niet lukken dan raden wij aan de situatie als een noodgeval te beoordelen en te bellen met het telefoonnumer 14075. Dat kan op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur en na 17:00 uur of in het weekend via het nummer (075) 670 17 01. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen