Meer te koop staande huizen, maar mismatch vraag en aanbod

Voor velen dé droom: een tussenwoning.
Voor velen dé droom: een tussenwoning.
Foto: Google Street View

In de Zaanstreek is het aantal te koop staande woningen met ruim een derde toegenomen in het afgelopen kwartaal, zo blijkt uit de kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten van Kuijs Reinder Kakes Makelaars & Adviseurs en Dynamis. Deze positieve ontwikkeling is grotendeels te danken aan het ruimere nieuwbouwaanbod – maar ook blijkt dat de verkeerde huizen worden gebouwd.

Zo werden in mei 70 woningen aangeboden in project De Industrieel in Zaandam, waar zowel appartementen, herenhuizen als penthouses te koop zijn. Onder andere dit project zal in de komende periode zorgen voor een sterke toename van de verkopen in Zaanstad, aldus het rapport: ‘De huidige vraag is met ruim 11.600 serieuze zoekers in Zaandam groot genoeg om deze woningen binnen afzienbare tijd te verkopen.‘ Veruit de meeste woningzoekers willen echter een tussenwoning bemachtigen, en juist die zijn het schaarst in Zaanstad.

Bron: ‘Sprekende Cijfers Woningmarkten’

Opvallend is dat vanuit de nieuwbouw slechts vier tussenwoningen aan het aanbod toegevoegd zijn, de mismatch tussen de gevraagde woningen en het beschikbare aanbod wordt daarmee steeds groter. Bij nieuwbouwplannen zou de behoefte aan tussenwoningen in Zaanstad en omgeving vertaald moeten worden naar de programmering,‘ constateren de woningmarktdeskundigen. De ontwikkeling van de vierkantemeterprijzen vertoont in Zaanstad en omgeving een gematigd beeld: de stijging van zes procent op jaarbasis ligt ruim onder die van 2017 en 2018.

Bron: ‘Sprekende Cijfers Woningmarkten’

De marktratio geeft de verhouding weer tussen het aantaltransacties (in één kwartaal) ten opzichte van het aanbod aan het eind van hetzelfde kwartaal. Wanneer de marktratio stijgt, komen de vraag en het aanbod dichter tot elkaar en is sprake van een krappere markt.

Nieuwbouw drijft prijzen weer op

Ondanks de aanhoudende instroom van Amsterdamse huishoudens, die bijna een kwart van de aankopen voor hun rekening nemen, zwakken de prijsstijgingen af. ‘In de volgende kwartalen zullen de toenemende nieuwbouwverkopen een stuwend effect hebben op het prijsniveau in deze regio. Nieuwbouwwoningen hebben door het hoge afwerkingsniveau normaliter een hogere meterprijs dan woningen in de bestaande bouw,’ aldus Sprekende Cijfers Woningmarkten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen