Bezwaartermijn tegen bouw ‘Polenhotel’ verlengd

Foto: Gemeente Zaanstad

Het college heeft opnieuw bekendgemaakt dat een vergunning is afgegeven voor de bouw van een tijdelijk hotel voor de huisvesting van arbeidsmigranten uit de Europese Unie, op de hoek van de Rijshoutweg en de Sluispolderweg op industrieterrein Achtersluispolder in Zaandam. Het pand mag daar maximaal vijftien jaar blijven staan.

In mei werd de vergunningverlening ook al bekendgemaakt, met de mededeling dat belanghebbenden tot 26 juni de tijd hadden om een beroepschrift in te dienen bij de rechtbank Noord-Holland. Dat kan nu tot 3 september bij Burgemeester en Wethouders, online of per brief naar Postbus 2000, 1500 GA Zaandam.

Plek voor 244 mensen

In het ‘Polenhotel’ kunnen 244 arbeidsmigranten wonen. Zij krijgen de beschikking over 122 tweepersoonsstudio’s met een eigen keuken en sanitair. Ernaast komen 30 parkeerplaatsen op eigen terrein. De beoogde locatie diep in het industriegebied van de Achtersluispolder is nu (nog) niet geschikt voor permanente of langdurige bewoning door bijvoorbeeld jongeren, maar kan wel een ander urgent probleem op de krappe woningmarkt tackelen en past bovendien in de visie om de Achtersluispolder te transformeren tot een woon-werkgebied.

Ahold Delhaize

In het hotel gaan werknemers van onder meer Ahold Delhaize wonen, die er niet langer dan een jaar achter elkaar mogen blijven. Het supermarktconcern en andere Zaanse ondernemingen kunnen op de lokale arbeidsmarkt niet aan voldoende personeel komen, aldus de gemeente. Het hotel moet voorkomen dat de buitenlandse werknemers voor ‘onwenselijke woonsituaties’ gaan zorgen. Het gebouw wordt opgebouwd uit kant en klare units die over vijftien jaar elders opnieuw kunnen worden gebruikt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen