Geen plek voor Zaanse huurders in tijdelijk ‘Polenhotel’

Het nieuwe AH-distributiecentrum waar veel migranten aan de slag gaan.
Het nieuwe AH-distributiecentrum waar veel migranten aan de slag gaan.
Foto: Albert Heijn

De eisen voor het realiseren van tijdelijke huisvesting onder de noemer ‘logies’ zijn veel minder streng dan die voor permanente woningen. Een hotel voor arbeidsmigranten is dan ook niet deels voor de huisvesting van jonge Zaanse woningzoekenden te gebruiken.

Dat schrijven B & W op vragen van de SP en GroenLinks over het geplande ‘Polenhotel’ in de Achtersluispolder, waar in een nieuw te bouwen pand 122 tweepersoons studio’s van 25 vierkante meter moeten worden gerealiseerd. Het college is bereid om mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging om dat mogelijk te maken; de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de daadwerkelijke bouw is nog niet binnengekomen. De procedure tot nu toe is volgens het dagelijks bestuur niet sneller verlopen dan in vergelijkbare projecten voor woningen: de aanvraag voor de bestemmingsplanwijziging dateert al van 24 december 2017 en al eerder was er overleg geweest over het initiatief.

Ahold Delhaize

Het tijdelijke hotel voor werknemers uit overige EU-lidstaten is volgens Ahold Delhaize en andere lokale bedrijven nodig omdat zij onvoldoende personeel kunnen vinden in de regio. Het college accepteert die uitleg: door het jaar heen worden mensen met een uitkering bij onder andere het distributiecentrum van Albert Heijn geplaatst, maar vanwege ‘de aard van de werkzaamheden’ gata het slechts om een beperkt deel van deze groep. Dit is niet voldoende om te voorzien in de totale personeelsvraag, aldus het college.

GL en de SP wilden ook weten hoe arbeidscontracten van maximaal een jaar zich verhouden tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar velt het college geen oordeel over: ‘Het is aan bedrijven zoals Ahold Delhaize zelf hoe zij hun contracten invullen. In overleg met hen en andere Zaanse bedrijven sturen we echter op duurzame arbeid met het liefst werknemers uit de regio.’ Maar dat lukt dus niet altijd.

Afhankelijkheid

Dat personeel voor woonruimte afhankelijk is van een werkgever die hierdoor een wel erg sterkte machtspositie krijgt, vinden B & W evenmin een probleem: ‘Bij tijdelijk werk passen tijdelijke arbeidskrachten. De gemeente Zaanstad heeft er belang bij dat bedrijven in onze stad voldoende geschikte werknemers kan vinden. Werkgevers dienen zich te houden aan de wetgeving.’

Het ‘Polenhotel’ dat maximaal vijftien jaar blijft staan wordt gehuurd, beheerd en geëxploiteerd door Netbewoond. ‘Dit initiatief biedt juist een oplossing voor de nu onwenselijke situatie waarbij tijdelijke arbeidsmigranten in illegale huur terechtkomen,’ zo schrijft het college.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen