SP en GroenLinks verbazen zich over voortvarende aanpak bij ‘Polenhotel’

Het hotel is gepland op de hoek Sluispolderweg/Rijshoutweg.
Het hotel is gepland op de hoek Sluispolderweg/Rijshoutweg.
Foto: Google Maps

GroenLinks en de SP zetten vraagtekens bij de bouw van een zogenoemd Polenhotel in de Achtersluispolder. Het gebouw moet straks 244 werknemers uit de Europese Unie huisvesten die tijdelijk aan de slag gaan bij Zaanse bedrijven die claimen geen hier al wonende arbeidskrachten te kunnen vinden.

De ‘ingevlogen’ werknemers krijgen een contract van maximaal een jaar en kunnen zolang ze hier aan het werk zijn wonen in tweepersoons studio’s van 25 vierkante meter. Het complex blijft maximaal vijftien jaar dienst doen als tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten, zo schreef het college onlangs aan de raad. Wat de SP en GL verbaast is dat dit plan zo voortvarend lijkt te zijn aangepakt, terwijl vergunningen voor andere woningbouwplannen zich onderscheiden door de lange verwerkingsduur. Is daar een verklaring voor?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De twee fracties willen ook weten of er voorafgaand aan het verstrekken van de omgevingsvergunning aan de met een personeelstekort kampende bedrijven – waaronder Ahold Delhaize – is gevraagd of zij al geprobeerd hadden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. De nieuwkomers krijgen een contract van maximaal een jaar. ‘Hoe ziet het college dat met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen?’

Zorgen over deze constructie leven er ook wat betreft de kwetsbare positie van de toekomstige werknemers. Omdat het huurcontract is gekoppeld aan het arbeidscontract wordt volgens de vragenstellers Evert Hartog (SP) en Romkje Mathkor (GL) ‘een totale afhankelijkheidspositie van de werknemer ten opzichte van de werkgever’ gecreëerd, die zo wel een grote machtspositie krijgt. Waarom moet de gemeente dergelijke constructies ondersteunen en is wel gecontroleerd of de voorgestelde huisvesting voldoet aan de norm voor huisvesting van arbeidsmigranten?

Jongerenhuisvesting

De beide partijen vinden bovendien dat het plan eigenlijk aan de raad had moeten voorgelegd en zijn benieuwd of er met de bedrijven is gesproken over de mogelijkheod om een deel van de 122 appartementjes te verhuren aan jongeren die dringend woonruimte zoeken. Zo nee, zou de gemeente dan ook een dergelijk complex snel kunnen realiseren voor starters op de woningmarkt?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen