Zaandammer Hüseyin A. twintig jaar de cel in voor doden Milicia van Doorn

Foto: Max Pixel

De 48-jarige Zaandammer Hüseyin A. is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de gewelddadige dood van Milica van Doorn. Hij is schuldig bevonden aan gekwalificeerde doodslag en verkrachting. De straf is conform de eis.

De negentienjarige Zaandamse werd op 8 juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in Zaandam en het duurde ruim een kwart eeuw voor A. als gevolg van een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in beeld kwam. Hijzelf weigerde daaraan mee te werken, maar het genetisch materiaal van een familielid leverde de ontbrekende schakel in het onderzoek op.

Niet verjaard

De rechtbank verwierp het verweer van de raadsman van A. dat de zaak verjaard zou zijn. Doodslag en verkrachting wel, maar moord en gekwalificeerde doodslag (het doden van het slachtoffer om aan de gevolgen van de verkrachting te ontkomen) niet. Moord is een nog zwaardere vorm van levensberoving en vereist voorbedachten rade. Dat laatste kon het Openbaar Ministerie niet wettig en overtuigend bewijzen.

A., die ter zitting elke betrokkenheid bij de dood van de jonge vrouw bleef ontkennen, was niet bij de uitspraak in Alkmaar aanwezig. Hij verkoos een verblijf in het cellenblok van de rechtbank boven de volgestroomde rechtszaal.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen