Arbeidsmigrantenhotel voor 244 EU-burgers in de Achtersluispolder

Foto: Google Street View

Het college stemt in met de bouw van een tijdelijk hotel voor 244 arbeidsmigranten op de hoek Sluispolderweg/Rijshoutweg in Zaandam. Dat gebouw mag maximaal vijftien jaar blijven staan. Dan moet de transformatie van het industrieterrein zover zijn dat er ook permanent kan worden gewoond in nieuwbouw.

In het hotel gaan werknemers uit de Europese Unie van onder meer Ahold Delhaize wonen, die er niet langer dan een jaar op rij mogen blijven. Het supermarktconcern en andere Zaanse ondernemingen kunnen op de lokale arbeidsmarkt niet aan voldoende personeel komen, aldus de gemeente. Het hotel moet voorkomen dat de buitenlandse werknemers voor ‘onwenselijke woonsituaties’ gaan zorgen. Het gebouw wordt opgebouwd uit kant-en klare units die over vijftien jaar opnieuw kunnen worden gebruikt. 

De bewoners krijgen de beschikking over 122 tweepersoonsstudio’s met een eigen keuken en sanitair. Ernaast komen 30 parkeerplaatsen op eigen terrein. De beoogde locatie, ‘diep in het industriegebied van de Achtersluispolder’, is volgens het college nu (nog) niet geschikt voor permanente of langdurige bewoning door bijvoorbeeld jongeren, maar kan wel een ander urgent probleem op de krappe woningmarkt tackelen. ‘Bovendien past het in de visie om de Achtersluispolder te transformeren.’

Het uitzendbureau dat de werknemers in dienst heeft haalt ze per bus op uit hun thuisland en brengt ze ook weer weg. Ook zorgt het uitzendbureau voor fietsen voor de bewoners. De komende periode gaan B & W kijken of er binnen de Achtersluispolder ook voor Zaankanters mogelijkheden zijn voor tijdelijke huisvesting.

Huismeesters

Het perceel waar het hotel komt te staan ligt momenteel braak. Het bedrijf Netbewoond gaat zorgen voor het beheer en er komen huismeesters die permanent aanwezig zijn. Dat moet zorgen voor een prettige woonomgeving voor bewoners zonder overlast voor de omgeving. Het plan is in strijd met het geldende bestemmingsplan, maar het college is bereid mee te werken aan de aanpassing daarvan.

 

 

Reacties