SP voorziet financiële strop wegens Sail 2020

Het Nederlandse schip De Halve Maan tijdens Sail 2015.
Het Nederlandse schip De Halve Maan tijdens Sail 2015.
Foto: Flickr / X posid

De SP voorziet dat de gemeente zich een strop op de hals zal halen als gevolg van Sail 2020. Voor standaard verkeersmaatregelen, de coördinatie met andere gemeenten en het plaatsen van drang- en veiligheidshekken is 100.000 euro gereserveerd, maar de partij wijst er in schriftelijke vragen op dat de ton die in 2015 opzij was gezet voor verkeersmaatregelen ten behoeve van Sail achteraf te laag begroot bleek: de uiteindelijke kosten bedroegen 120.000 euro. En ‘over het algemeen zijn tijdelijke verkeersmaatregelen in de laatste vijf jaar duurder geworden,‘ constateert steunfractielid Anna de Groot.

Zij wil daarom namens de SP weten hoe het bedrag voor de tiende aflevering van het nautische evenement tot stand is gekomen. Tijdens de laatste editie tuigde de gemeente een groots programma op om Zaanstad maximaal te laten meeprofiteren van de internationale aantrekkingskracht van het vijfjaarlijkse festijn in Amsterdam, maar de plannen voor volgend jaar zijn een stuk minder ambitieus. De gemeenteraad besloot om buiten de cultuurbegroting om geen extra middelen vrij te maken voor het Jaar van Monet of Sail, maar het feest gaat niet helemaal aan Zaanstad voorbij: in het coalitieakkoord staat dat Sail 2020 betrokken zal worden bij de marketing om toeristen naar Zaanstad te halen.

Uit ‘Een terugblik op Stad aan de Zaan’.

De SP wil nu weten hoeveel geld uit de cultuurbegroting daarmee gemoeid is en of er mogelijk al een meerjarige evenementenstrategie ligt met een meer planmatige en themagerichte aanpak. In 2015 werd in totaal 465.000 euro voor het hele gebeuren rondom Sail begroot en werd 65.000 euro daarvan opgehaald bij drie hoofdsponsors en via entreegelden. Stad aan de Zaan eindigde met een positief resultaat van ongeveer 23.000 euro. ‘Bent u van mening dat er in 2020 ook een positief resultaat van Sail te verwachten valt?‘ is nu de vraag. De SP wil verder weten wat er sinds de evaluatie van het programma in 2015 is gedaan in de aanloop naar 2020.

Uit ‘Een terugblik op Stad aan de Zaan’.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen