Vier ton nodig voor vervanging roltrappen bij Inntel door vaste trap

Foto: Google Street View

Het college wil 400.000 euro steken in het vervangen van de roltrappen op het Stadhuisplein, oostelijk van het stadhuis bij hotel Inntel, door een vaste trap. Dat bespaart jaarlijks 35.000 tot 40.000 euro aan onderhoudskosten. Het werk moet dit jaar en/of volgend jaar worden uitgevoerd.

Sinds de aanleg van de roltrappen in 2012 zijn er meer dan 700 storingen geweest en ook na de revisie in 2016 zijn de haperingen gebleven. Deze storingen hebben voor een deel een technische oorzaak, aldus het college in het raadsvoorstel om het roer om te gooien maar zijn ook te wijten aan vandalisme en misbruik van de noodstop. De afgelopen jaren is zo‘n drie ton uitgegeven om de trappen steeds maar weer aan de praat te krijgen. B & W hebben het nu gehad met de rollende trappen en wensen een goed functionerende en betrouwbare verbinding tussen de twee niveaus van het Stadhuisplein.

De roltrappen zijn vanaf het begin ongeschikt geweest voor toepassing in ’een onbeschermde omgeving in de openbare ruimte‘, waardoor ook de niet-bewegende delen gingen roesten. In 2016 zijn de trappen ingrijpend aangepast, maar op deze voet doorgaan betekent dat de komende 20 jaar naar schatting 1.135.000 euro nodig is om ze in bedrijf te houden. Ook aan de westkant van het stadhuis rolt het overigens niet probleemloos.

Het is nodig om te komen tot een structurele oplossing die meer recht doet aan de kwaliteitsbeleving die we willen meegeven aan de bezoekers van Zaanstad en van het Inverdangebied,’ schrijft het college nu in het besluit om de oostelijke roltrappen weg te halen. Vervanging door een geschiktere roltrap komt ook op circa 400.000 euro uit en bij een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 jaar betekent dat 28.000 euro per jaar aan kapitaallasten zonder garanties op een ongestoord gebruik. Het aanbrengen van een overkapping tegen de negatieve gevolgen van weersinvloeden zou kunnen helpen, maar dat gaat er niet uitzien.

Het vervangen van de roltrappen door vaste trappen tast de uitstraling van het gebied niet aan en is bovendien de meest bedrijfszekere oplossing. Een vaste trap gaat langer mee, verbruikt geen energie en de onderhoudskosten zijn beduidend lager. Voor slechtzienden en blinden is een trap goed begaanbaar, volgens het college: de leuningen kunnen worden gebruikt voor een goede geleiding. Voor mindervaliden wordt de toekomstige trap onderbroken door drie plateaus waar gebruikers even kunnen bijkomen van de inspanning. Voor mensen voor wie trappen niet toegankelijk zijn blijven de liften naast de trap en in de Hermitage het alternatief.

Bij het ontwerp van de trap wordt de werkgroep Toegankelijk betrokken, waarin mensen met een visuele en mobile beperking vertegenwoordigd zijn. Hun ervaringsdeskundigheid zal worden gebruikt om te komen tot een goede vormgeving van de vaste trappen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen