Coentunnels hele weekend afgesloten voor alle verkeer

Foto: Marion Golsteijn

De Eerste en de Tweede Coentunnel zijn vanaf morgenavond 21 uur tot de ochtendspits op maandag in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer.

In verband met het updaten van de veiligheidssytemen is de Coentunnel in beide richtingen afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de Zeeburgertunnel. Rijkswaterstaat denkt het hele weekeinde bezig te zijn met het aanpassen en testen van de technische installaties en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Er moet rekening worden gehouden met een extra reistijd van ongeveer 30 minuten.

In oktober wordt de tunnel opnieuw een heel weekend afgesloten voor onderhoud en aanpassingen. Wie er doorheen rijdt merkt er wellicht helemaal niets van, maar in de ‘Tweede Coen’ zijn in totaal zijn ruim vijftig deelsystemen aangelegd. Dat zijn installaties die zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer, zoals camera’s, matrixborden boven de weg, verplaatsbare informatiepanelen en sensoren in het wegdek die registreren of het verkeer rijdt of stilstaat.

Veiligheid

Daarnaast zijn er installaties en voorzieningen die puur op de veiligheid zijn gericht, zoals hittewerende bekleding op de wanden en het plafond van de tunnel, ventilatoren die bij brand de rook uit de tunnel afvoeren, brandbluspompen die automatisch aangaan en licht- en geluidsignalen die passagiers richting de vluchtwegen leiden. De aansturing van al deze installaties gebeurt met een geavanceerd systeem.

Een installatie waar gebruikers iedere dag baat bij hebben is het verlichtingssysteem dat volledig is geïntegreerd met de tunnelbeveiliging. Aan het plafond boven de rijbanen lopen twee lijnen die bestaan uit duizenden strips met elk negen ledlampen. Die lampen zorgen voor een natuurlijk licht dat sterk overeenkomt met daglicht. Daarnaast is het een intelligent en modulair systeem, wat betekent dat het verlichtingsniveau zich aanpast aan de omgeving. Als de zon fel schijnt, gaat de verlichting bij de in- en uitgang van de tunnel automatisch ook feller schijnen. Richting het midden van de tunnel neemt de lichtsterkte vervolgens af om vervolgens weer toe te nemen naar de tunneluitgang. Bij somber weer en in de nacht gaat het verlichtingsniveau juist omlaag.

Reacties