Prijsstijging Zaanse huizen nog boven landelijk gemiddelde

Een impressie van de toekomstige wijk Oostzijderpark in Zaandam.
Foto: Oostzijderpark.nl

De afkoeling van de woningmarkt heeft zich in het tweede kwartaal doorgezet: de prijzen stijgen wat minder hard. Er wordt meer verkocht en er worden meer woningen te koop gezet. Maar kopers keren zich af van de – peperdure – nieuwbouw waar zo op gehamerd wordt door de politiek. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs blijkt dat de prijsstijging in Zaanstad het afgelopen kwartaal vergeleken met 2018 (nog) bovengemiddeld was: 10,7 procent tegenover een landelijk percentage van 7,4.

De gemiddelde prijs van een huis in de Zaanstreek is nu 301.865 euro. Een landelijke trend is de dip in het daantal verkochte nieuwbouwwoningen: in het tweede kwartaal werden daar dertien procent minder van verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijs voor een gemiddelde nieuwbouwwoning is inmiddels gestegen tot 387.000 euro – zeventien procent meer dan een jaar geleden en gemiddeld 80.000 euro duurder dan bestaande bouw.

Bron: NVM

Dat de prijzen van nieuwe huizen de pan uit rijzen komt volgens de NVM door hoge grondprijzen, de gestegen personeels- en bouwkosten plus een stapeling van overheidsbeleid zoals gasloos bouwen en lokale eisen aan ontwikkelaars. Het onderwerp komt vanavond ook aan de orde in de laatste raadsvergadering van Zaanstad voor het zomerreces, waar onder andere een motie van Liberaal Zaanstad om hindernissen voor ontwikkelaars weg te nemen wordt besproken en een andere van de PvdA, Rosa, de Partij voor de Dieren en de SP om nóg hogere drempels op te werpen tegen speculatie met woningen.

 

Reacties