VVD-jongeren nemen het op voor verstoten raadsleden

Foto: Pixabay / Mattthrum

De provinciale jongerenafdeling van de VVD hoopt dat de afdeling Zaanstad zich alsnog ‘verbindend zal opstellen’ tegenover de uit de fractie gezette en inmiddels voor zichzelf begonnen raadsleden Marianne de Boer – Doeves en Simone van Otterloo, die nu Liberaal Zaanstad vormen. Volgens de JOVD Top van Holland is de gang van zaken ‘niet VVD-waardig‘.

De Boer en Van Otterloo moesten het veld ruimen nadat een brief uitlekte met ongezouten kritiek op de koers van de VVD in het college en beschuldigingen aan het adres van wethouder Gerard Ram, die inmiddels samen met collega Hans Krieger is afgetreden. Ram zou de liberale beginselen verkwanselen en niet schromen om met een slok op achter het stuur te kruipen. Die interne brief werd gelekt naar diverse media, door een nog onbekende manipulator. Volgens voorzitter Twan Morsch kan het lekken van de brief De Boer en Van Otterloo niet worden aangerekend – en hadden zij er al helemaal niet op mogen worden afgerekend.

Geen onderzoek

De fractie van de VVD nam het onmiddellijk op voor de aangevallen wethouder Ram en noemde de beschuldigingen aan diens adres ´lasterlijk en verwerpelijk´, maar volgens Morsch is het kritisch volgen van een wethouder onmogelijk in die categorie te plaatsen. ´Als de brief niet was uitgelekt, had de VVD Zaandam onderhavige kwestie over een andere boeg gegooid.’ Dus is het probleem niet dat er kritische opmerkingen werden geuit, maar dat deze zijn gelekt. ‘Kwalijke zaak,’ aldus de JOVD Top van Holland. Er komt overigens geen onderzoek naar de aantijgingen over vermeende alcoholische uitspattingen van Ram, waardoor die hem wellicht nog lang zullen achtervolgen.

Zere plek

In een bericht op Facebook pleit de jongerenafdeling ervoor de vinger op de zere plek te leggen: het feit dat een interne brief gelekt is.  Er wordt niet ingegaan op de consequenties van de gang van zaken: de nieuwe fractie die de twee dissidenten in allerijl op poten zetten, het feit dat de VVD niet langer de grootste is in Zaanstad en niet meer vertegenwoordigd is in het college en dat dat dagelijks bestuur inmiddels naarstig op zoek is naar een nieuwe raadsmeerderheid, waardoor de koers nog wel eens linkser zou kunnen worden dan het door De Boer en Van Otterloo verfoeide beleid van de afgelopen periode. Vanavond komt er tijdens de raadsvergadering mogelijk al wat meer duidelijkheid over de stand van zaken. 

 

 

Reacties