Minderheidscollege tot nieuwe meerderheid gevonden is

Foto: Twitter / Raad Zaanstad

De overgebleven collegepartijen gaan na het wegvallen van de VVD een manier zoeken om tot een nieuwe meerderheid te komen. Een motie van de POV, DZ, de PVV en nieuwkomer Liberaal Zaanstad om alle wethouders naar huis te sturen haalde het niet.  Er moeten in elk geval twee partijen worden toegevoegd aan de coalitie van PvdA, CDA, D66, Rosa en ChristenUnie om opnieuw tot een meerderheid te komen nu het aantal VVD-zetels is geslonken van zes naar vier.

Volgens het college is het coalitieakkoord dat samen met de VVD in elkaar werd getimmerd nog steeds een solide basis om Zaanstad te besturen en is er geen reden om helemaal van voren af aan te beginnen met de vorming van een nieuw dagelijks bestuur. GroenLinks en de SP steunden dat uitgangspunt met het oog op de belangen van de gemeente en de inwoners, die niet gebaat zijn bij onzekerheid over een mogelijke koersverandering nog niet eens halverwege de rit. De motie van treurnis die de vier fracties met een andere mening daar nog tegenover stelden maakte daarop geen enkele kans van slagen meer.

Rol burgemeester

De Partij voor Ouderen en Veiligheid stelde ook de rol van burgemeester Jan Hamming nog ter discussie, die een rol zou hebben gespeeld in de val van voormalig fractievoorzitter Marianne de Boer – Doeves die de verstoorde verhoudingen binnen de VVD zichtbaar maakte en vervolgens de bestuurscrisis inluidde. Volgens Hamming was er geen sprake van inmenging in de gang van zaken in een politieke partij, maar moest hij het raadslid wel op met matje roepen nadat die de griffier onheus had bejegend: als iemand aan de griffier komt heeft hij of zij een probleem met de burgemeester, die erover moet waken dat zijn medewerkers correct behandeld worden.

Schending geheimhouding

Hamming beraadt zich nog over het feit dat op straat ligt dat De Boer ervoor zorgde dat Ruud Pauw niet in de benoemingscommissie voor een nieuwe griffier terecht kwam. Dat werd gemeld door Dagblad Zaanstreek en door de fractievoorzitter van Rosa in die krant bevestigd. Volgens POV-voorman Harrie van der Laan is dat een schending van de geheimhouding, maar Hamming liet zich niet opjagen en tot een uitspraak verleiden: hij laat zich nog over deze kwestie adviseren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen